Банкеръ Weekly

Общество и политика

Михаил Константинов: Системата на ЕГН е тотално компрометирана

„Смятам, че българската система на ЕГН, в действие или в сила от 70-те години на миналия век, е тотално компрометирана", каза математикът проф. Михаил Константинов пред бТВ.

"Аз като гражданин предлагам, тя да бъде унищожена от страна на държавата, защото тя не върши никаква работа, а дава възможност за огромни злоупотреби. Като махнем ЕГН-тата, ще въведем друг идентификатор и най-малкото – тези собствениците на ЕГН-та увисват. Тази система е пробита”, допълни  Константинов.

„Основният източник на лични данни, това е собствената ни глупост. Всеки активен възрастен българин годишно между 10 и 20 пъти си оставя ЕГН-то – хотели, сервизи, включително и държавни служби, където уж е защитено, но всъщност не е. Старите избирателни списъци са също основен източник на лични данни”, категоричен беше Михаил Константинов.

На въпрос дали трябва да се премахнат партийните списъци за регистрация за изборите Михал Константинов отговори: „Подписките са излишни, трябва да има само депозит.”

„Предлагам, ако ще спасяваме старата система, трите имена на един гражданин заедно с първите 6 цифри от ЕГН-то почти еднозначно го определят. Аз бих предложил една съвсем лесна проверка в масивите на „ГРАО” – колко хора имат еднакви три лични имена и еднакви първи 6 цифри. Ако се окаже, че те са крайно малко, за момент да забравим опашката от 4 цифри, която обаче ще бъде включвана там само, когато има договори, когато има важни неща, когато тя трябва. По този начин ще направим това, което е направено в предварителните избирателни списъци – имената и първите 6 цифри. Това ми е конкретното предложение, нека да бъде обмислено”, заключи проф. Михаил Константинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във