Банкеръ Daily

Общество и политика

Михаил Константинов предлага партийната субсидия да е 1% от минималната заплата

Председателят на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов предложи партийната субсидия да бъде на стойност 1% от минималната работна заплата. По думите му първоначално въведеното държавно финансиране на партиите е било точно толкова. Според него и сега би трябвало да бъде така, а не да се вземат "конюнктурни решения". "Това е 6 лева, освен това има логика", изчисли Константинов.

Според него решението за 8 лева субсидия е взето от две парламентарни групи, които "очевидно са се споразумели". "Точно това обаче не помогна за повишаване на тяхната популярност, по-скоро имаше негативен ефект", каза още той. Професорът посъветва политиците да бъдат внимателни, тъй като те винаги са на косъм от катастрофа. Все пак мнението му е, че предсрочни парламентарни избори няма да има.

"Основната опозиционна сила тепърва ще решава вътрешни проблеми. Българската история познава включването и на нови политически играчи, но те стоят по един-два сезона и изчезват", отбеляза пред Би Ти Ви председателят на "Информационно обслужване".

"Първите избори, които ни предстоят, са парламентарните през март 2021 г. При тях се правят два избора – има партия, има и преференция за съответната листа. Там машинното гласуване сме го виждали. Моето опасение беше да не въведем образователно-компютърен ценз. Ако се направи хубава кампания и всички се научат,  нека да опитаме", каза математикът по повод провелата се среща между президента и представители на ЦИК, политолози и социолози. На срещата държавният глава Румен Радев призова да се използва машинното гласуване като начин да се избегне проблемът с недействителните бюлетини.

Константинов смята, че местните избори били на много добро ниво. Жалбите и оплакванията, по думите му, са два пъти по-малко в сравнение с предишни избори. Той посочи, че на първо място трябва да се разбере защо са се получили недействителните гласове при общинските съветници, за да могат да се предложат мерки срещу това.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във