Банкеръ Daily

Общество и политика

Мигрантският натиск показва ясни дефицити на европейската политика, подчерта президентът

Президентът Румен Радев благодари за реформите в законодателството на Албания, които дават перспектива на българското национално малцинство напълно да осъществи своите права. След среща с албанския си колега в Тирана Илир Мета българският държавен глава отбеляза, че тези реформи са сред основните критерии на България за подкрепа на европейския път на Албания. 

"Убеден съм, че ще бъдем свидетели на успешно приключване на процеса по всички законови и подзаконови промени, както и че предстоящото преброяване на населението в Албания ще даде възможност за демократичното волеизявление на членовете на българското национално малцинство", посочи Радев. Той допълни че ще има отделна среща с лидерите на българското национално малцинство, на която ще засвидетелства подкрепата на българската държава към тяхната кауза и ще им напомни, че те трябва да бъдат лоялни граждани на Албания и същевременно да запазят българската си идентичност.

България смята, че Албания е готова да започне преговори за присъединяване към ЕС, заяви президентът. "Напълно съзнаваме, че процесът на преговори е сложен и продължителен, но България е готова да продължи да оказва помощ", каза още той.

Перспективите за икономическото сътрудничество са били също тема на срещата на двамата президенти. Радев изтъкна, че над 70 български компании имат инвестиции в Албания и допълни, че този процес трябва да бъде стимулиран. Той открои като ключов момент свързаността и отбеляза значението на изграждането на коридор номер 8. Обсъдени са и възможностите за възобновяване на въздушната връзка между София и Тирана и сътрудничеството между българските черноморски пристанища и Дуръс. "Това е важно условие, за да реализираме най-големия потенциал между нас - обмена в областта на образованието, науката и културата", изтъкна президентът.

Той изрази съпричастността и солидарността на българите към албанския народ за жертвите и опустошенията, причинени от земетресението в района на Дуръс.

В отговор на журналистически въпрос за мигрантския натиск Радев посочи, че мигрантската криза вече води до тревожни проблеми в нашия регион - обтегнати отношения между държавите, влошаване на средата за сигурност, хуманитарна криза. "Разбира се, трябва да направим така, че Турция да не бъде оставена сама и да й се помогне, но трябва да се помогне и на Гърция", отбеляза Радев.

Според него случващото се с мигрантския натиск показва ясни дефицити на европейската политика в тази област - няма единно европейско решение по мигрантския въпрос, няма и изграден капацитет като оперативен план за бърза и ясна реакция при защита на външните граници на ЕС, и възможности за предотвратяване на хуманитарна криза. "Надявам се, че ще бъде обърнато по-сериозно внимание и ЕС ще разработи оперативен план в тази посока", заяви президент.

Албанският държавен глава Илир Мета посочи, че основният въпрос е да бъдат обединени усилията на Алианса и допълни, че страните-членки на НАТО имат важна роля за стабилизирането на ситуацията в Сирия.

По време на срещата двамата президенти са обсъдили и възможностите за укрепване на мира и сигурността в района на Балканите. Илир Мета е благодарил на българския президент за подкрепата, която страната ни винаги е давала на Албания в процеса на европейска интеграция и започване на преговори за членство, както и за усилията на България по време на председателството на Съвета на ЕС. "И днес България продължава да бъде истински адвокат на европейската интеграция на Албания и останалите страни от нашия регион", отбеляза албанският президент.

Той благодари и за подкрепата на България към албанските граждани след разрушителното земетресение в Албания, когато страната ни указа финансова помощ и предостави свои инженерни екипи. 

Румен Радев пристигна днес на двудневно държавно посещение в Албания. В програмата му за деня са и срещи с председателя на парламента Грамоз Ручи и с премиера Еди Рама.

Facebook logo
Бъдете с нас и във