Банкеръ Daily

Общество и политика

Миграционният натиск ще струва 4,2 млн. лева на месец

Панайотов потвърди, че плановете за охраната на границите с Турция и с Гърция включват разполагането на 1 050 военнослушещи и 145 единици техника.

Министерството на отбраната има нужда от 4,5 млн. лева месечно, за да осъществи плановете за посрещане на мигрантски натиск. Така министърът на отбраната Георги Панайотов отговори на въпрос на БНР за необходимостта от допълнителен финансов ресурс за справяне с мигратската криза. 

Панайотов потвърди, че плановете за охраната на границите с Турция и с Гърция включват разполагането на 1 050 военнослушещи и 145 единици техника.

"Ако разположим пълния брой военнослужещи според плановете и пълния брой техника, която имаме готовност да разположим, ще ни трябват около четири милиона и двеста хиляди лева на месец. Няма ги в бюджета на министерството, ако няма актуализация не можем да ги използваме".

На 16 август Консултативният съвет по национална сигурност, който  бе свикан от президента Румен Радев по темата "Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на България с Турция", завърши без обща позиция.

Според президента, две кризи - здравната и мигрантската, ще доминират обществения дневен ред през есента. Тяхното овладяване изисква организация, усилия и финансов ресурс, каза Радев. Той посочи, че служебното правителство е успяло да осигури необходимите финансови средства в хазната, но заяви, че за да може те да стигнат до болниците, до нуждаещите се, до медицинските специалисти, работещите и предприемачите в условия за криза, до пенсионерите, до хората, които охраняват границата, трябва Народното събрание да актуализира бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във