Банкеръ Daily

Георги Панайотов в Граф Игнатиево:

МиГ-овете няма да бъдат приземени

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов са се срещнали с личния състав на авиобаза Граф Игнатиево. Това се случва близо седмица след трагичния инцидент с пилота от базата майор Валентин Терзиев при учение в Черно море.

По време на срещата министърът е уверил, че пилотите ще намерят сили да продължат да служат на България въпреки „всички непремерени изказвания“.

Министърът е опровергал, че самолетите МиГ-29 ще бъдат приземени вследствие на инцидента и пилотите няма да могат да се подготвят и да изпълняват своите задължения.

Самолетите са в своя жизнен цикъл, имат договор за поддръжка и тяхната експлоатация ще продължи, е казал Георги Панайотов.

По време на срещата пилотите са поискали яснота за повечето брой часове за подготовка, съобщиха от Министерството на отбраната.

Все още не е подновено търсенето на черната кутия на падналия самолет МиГ-29. Причина остават неблагоприятните метеорологични условия в района на търсенето.

Темата за недостатъчния брой летателни часове, състоянието на изтребителите и нуждата от замяната им бяха основни в коментарите на бивши министри и експерти в последните дни. От социалните мрежи последно съпругата на майор Валентин Терзиев предупреди, че не трябва да се търси вината за инцидента  „като резултат от пилотска грешка заради малкия нальот на летеца“. И че не „всичко понякога трябва да бъде на всяка цена, за да се покажеш пред някой“. 

По време на срещата с министъра пилотите са поискали яснота за повече на брой часове за подготовка. Георги Панайотов е уверил, че се търси вариант за нов договор, по който да бъде удължен ресурсът, след изтичане на сега действащото споразумение за поддръжка с РСК-МиГ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във