Банкеръ Weekly

Общество и политика

МФК КУПУВА ДО 20% ОТ ПОЩЕНСКА БАНКА

Основният акционер на Пощенска банка - кипърската компания АЛИКО/Сий И Ейч Болкан Инвестмънт Холдингс, притежаваща 84.43% от капитала й, приключва преговорите с Международната финансова корпорация (МФК) за продажбата на пакет акции от кредитната институция. Това съобщи заместник-председателят на надзорния съвет на банката Георги Гондикас след общото й събрание на 19 април 2000 година. Той обаче да коментира колко процента от банката ще бъдат продадени на МФК. От това, както винаги, се обогатиха единствено съчинения на журналистите от някои жълти издания, които гордо дезинформираха читателите си, че корпорацията купува 33% от Пощенска банка. Факт е обаче, че МФК е поискала разрешение от БНБ да придобие до 20% от капитала на българската кредитна институция.


Чистата печалба на Пощенска банка за миналата година е 313 хил. нови лева и след като плати на държавата 10% от нея, според ангажимента, поет от тях в приватизационния договор от 1998 г., остатъкът ще бъде разпределен като дивидент между акционерите й.


Общото събрание не направи персонални промени в надзорния съвет, но увеличи броя на членовете му от пет на седем души. Очевидно двете нови места ще бъдат за представителите на МФК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във