Банкеръ Weekly

Общество и политика

МФ ПОСЯГА И НА ОБОРОТНИТЕ СРЕДСТВА НА НЕФТОХИМ

ЛУКойл Нефтохим Бургас изпълнява всички свои задължения, вписани в приватизационния договор. Това декларира на пресконференция миналата седмица Валентин Златев, генерален директор на ЛУКойл България и председател на управителния съвет на рафинерията. Единственото, което все още не е постигнато, е споразумението с Министерството на финансите за изплащане на старите дългове на Нефтохим към бюджета в размер на 220 млн. щ. долара, наследени още от 1995 година.


Не бих искал да бъда краен - заяви Златев - но, честно казано, съм много учуден от реакцията на финансовото ведомство. - Вече два месеца водим преговори, макар че всичко трябваше да е уредено още в десетдневния срок преди второто ни плащане (б.а. - през ноември миналата година).


Освен 120 млн. лв. данъци, до средата на февруари ЛУКойл Нефтохим Бургас е изплатил и 42 млн. долара от просрочените задължения към бюджета.


Ще поставим остро въпроса пред Министерството на финансите за бързо решаване на проблема - закани се председателят на управителния съвет на рафинерията. - Защото, ако не постигнем скоро съгласие, самото министерство ще поиска да затвори Нефтохим. Ние не знаем за какво са отишли парите по тези дългове, но независимо от това искаме само да ни бъде утвърден тригодишен план за погасяването им. Не може да се работи нормално, когато всеки месец идва представител на данъчната администрация и казва: този месец ще внесете 10 млн. долара, другия - 20 млн. долара и т.н., а ако не ги внесете, ще ви блокираме сметките. Ние никога не сме оспорвали тези задължения, въпреки че те се оказаха много повече, отколкото бяха посочени в приватизационния меморандум.


Както обясняват новите собственици на предприятието, при 30 долара цена на нефта за барел са им необходими около 300 млн. долара месечно само за плащания по доставки. И ако не знаят каква сума ще им поиска финансовото министерство за погасяване на старите задължения, не могат да си направят собствените финансови разчети.В крайна сметка тези проблеми може би ще станат предмет на едно съдебно уреждане. Но ние все още очакваме адекватна реакция от Министерството на финансите - декларира Валентин Златев.


Реално погледнато, Златев има всички основания да негодува. Заедно с 58% от акциите на Нефтохим АД - Бургас, ЛУКойл - България закупи и огромни дългове. Освен просрочените 220 млн. долара задължения към бюджета купувачът наследи и 160 млн. долара дългове към доставчици, 65 млн. долара по краткосрочни кредити от няколко банки (сред които Париба - Женева, и ИНГбанк - Виена), 15 млн. долара към традиционни авансови доставчици, 30 млн. долара към ДФРР, или общо 490 млн. долара. Към момента на сключването на сделката към тези задължения тежаха и още 180 млн. долара по ЗУНК, които, съгласно клауза в приватизационния договор, впоследствие бяха поети от държавата.


От всичките 490 млн. долара дълг най-неприятни обаче са просрочията към бюджета. По останалите към 20 февруари за изплащане на хазната около 178 млн. долара текат огромни лихви - 23% годишно, които всеки месец допълнително натоварват Нефтохим с над 3 млн. долара. Нещо повече, като продължава да протака преговорите за съгласуване на план за разсрочването им, финансовото министерство, без никакво споразумение с ръководството на ЛУКойл Нефтохим Бургас, всеки месец изтегля по 10% от приходите по всички банкови сметки на рафинерията. А при нормалния за една рафинерия марж от средно 2% това означава, че ведомството на Муравей Радев прибира не само печалбата, но и част от оборотните средства на комбината.


Главоболия на Нефтохим създават и трудносъбираемите вземания, чийто размер е около 20 млн. долара. Според новото му ръководство проблемните длъжници могат да се разделят на четири групи: фирми, които по неизвестни причини субективно са подписали договори, изнесли са горива или друга продукция, след което са изчезнали като юридически лица; във втората група влизат държавните предприятия и военните заводи, голяма част от които са в процес на приватизация и лошо финансово състояние; третата група оформят чуждестранни фирми, основно от Италия, Турция и Гърция; в четвъртата група влизат вече приватизирани фирми като авиокомпания Балкан и общини.


На нас никой не ни прави отстъпки по отношение на данъци и други плащания и ние да също не можем да правим компромиси към тези, които са нелоялни към нас - категоричен е Златев. Към компаниите, които не са в състояние да покрият дълговете си, юристите на комбината вече са завели искове за арест на собственост и блокиране на сметки. С фирмите, склонни към преговори, се договарят сроковете и условията за връщане на дълговете. Вече е пред подписване споразумението за покриване на задълженията на авиокомпания Балкан, в напреднала фаза са и преговорите със столичната община, независимо че тя почти е стопила дълга си.


На проведеното във вторник миналата седмица в София съвместно заседание на надзорния и на управителния съвет на ЛУКойл Нефтохим Бургас е била обсъдена и краткосрочна стратегия за увеличаване присъствието на ЛУКойл на българския пазар. Според гласуваната инвестиционна програма за 2000 г. 70 млн. долара ще отидат за модернизиране на комбината плюс 21 млн. долара - за изграждане на мрежа от бензиностанции, които до края на годината трябва да станат поне тридесет. В близките дни ще бъдат открити втората и третата бензиностанции на ЛУКойл в България - съответно в Благоевград и в Кулата.


Съзнавайки, че реализирането на инвестиционната програма е невъзможно без общинска подкрепа, ръководството на рафинерията упорито работи за създаване на свое лоби в областната администрация в Бургас. На среща с областния управител Христин Петков е договорено изготвянето на споразумение за взаимодействие и взаимопомощ. Съгласно приетите срокове то би трябвало да се подпише в началото на март. Най-голяма помощ от областното ръководство ЛУКойл България ще очаква от областното ръководство при търсенето и закупуването на подходящи терени за изграждане на бензиностанциите. Като израз на добронамереност пък Нефтохим ще създаде три фонда - благотворителен, пенсионен и застрахователен. Събраните в благотворителния фонд пари ще се използват както за подпомагане на служители на комбината, така и за подкрепа на местните културни институции. Предвижда се и отпускането на стипендии за студенти, на средства за здравни заведения и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във