Банкеръ Daily

Общество и политика

Методи Лалов поиска оставката на Христо Иванов след изборите

Христо Иванов: Да не проваляме кампанията отвътре

Общинският съветник от "Демократична България" в София Методи Лалов поиска лидерът на "Да България" Христо Иванов да подаде оставка след изборите, които ще се проведат на 14 ноември. Според Лалов оставки от ръководството на партията трябва да подадат също Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева. 

"Недемократичното ръководство на партията демотивира и отблъсква все повече хора и привлича все повече други с клиентелистко мислене и цели. Неминуемо това ще има негативни последици за демократичната общност, които ще проличат още в резултатите от предстоящите избори", заяви Лалов.

В поредица от публикации бившият съдия критикува ръководството на партията близо месец преди вота. 

"Да са проведени вътрешни електронни избори за определяне на кандидатите за народни представители? Или е удобно да се говори публично за демокрация, откритост, конкуренция и дигитализация, но когато става въпрос за постове и заплати нещата стоят по друг начин?", пита Методи Лалов. 

Той повдига и темите за евентуална липса на представители на младежките организации на "Да България" и ДСБ като водачи на листи за предстоящите избори. Лалов пита и дали са номинирани хора от малцинствата като водачи на листи или на избираеми места.

"Иначе гръмко заявяваме, че всички трябва да получат равни възможности за реализация, независимо от етнос, религия, сексуална ориентация и др., а искаме само гласовете на хората от малцинствата, но не и техния принос. Да се прилага правилото "Един човек - една листа"? Или докато се възмущаваме публично, че Пеевски и други са водачи на листи, но след това не стават депутати, си гарантираме инструмент да модифицираме волята на избирателите? Заявих преди време, че няма да допусна "Да, България" да се превърне в търговско дружество. Не съм се отказал от тази си борба. А зная, че има и много други като мен", коментира още Методи Лалов. 

https://www.facebook.com/metodilalov1/posts/1315703152181249

На 8 септември Лалов обяви, че подава оставка като председател на групата на ДБ в СОС и остава редови член на съвета. Тогава той не посочи каква е причината за оттеглянето му.

"Решението ми е изцяло лично и по моя инициатива, но не е по "лични причини", както е модерно да се мотивират оставките в политическата ни реалност. Лоялността към принципите и установените правила е най-важно за мен, а различията с някои от политическите ми съдейственици не ме разколебават въобще да продължа да влагам енергията и уменията си за постигане на правова, социална и демократична държава, каквато е общата цел на мнозинството членове и симпатизанти на "Да, България" и на останалите партии в коалицията и заради което напуснах съдийската си позиция в Софийския районен съд", обясни решението си бившият съдия.

Христо Иванов: Да не проваляме кампанията отвътре

Лидерът на "Да България" Христо Иванов заяви в отговор, че ще се обърне към Националната контролна комисия на партията с искане да бъда проверена дейността на поста председател за всички обвинения, които се отправят по негов адрес.

"НКК ще може да събере и систематизира всички твърдения заедно със съответните доказателства и ще може да ги представи под формата на доклад на предстоящата до края на 2021 г. Национална конференция, така че всичко да може да бъде обсъдено по структуриран и институционален начин. Всички, които имат с какво да допълнят тази картина, могат да се обръщат към НКК. Надявам се, че е излишно да подчертавам важността на тази кампания и на това всички да опитаме да не я проваляме отвътре", коментира Христо Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във