Банкеръ Weekly

Общество и политика

Метеоролози плашат със спиране на прогнозата

Служители от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН излязоха на 21 юни на протест пред сградата на академията, която е точно до парламента. Поводът - ниските заплати и несправедливото разпределение на средствата от ръководството. Става дума за 15 млн. лв., отпуснати на учените извънредно от правителството.

Протестиращите носеха плакати, надуваха свирки и викаха "Оставка!" по адрес на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. Те обясниха, че ръководството е отпуснало едва 11% за института по метеорология и хидрология - пари, които не стигат за извънредния труд, който се полага при наводнения и за прогнозата на времето. Заплатите, които получават служителите в най-големия институт на БАН, са минимални - 510 лв. от тази година.

По мегафона беше съобщено, че НИМХ дава срок до 2 юли да се предоставят недостигащите 1.1 млн. лева. Ако това не се случи до 9 юли, метеоролозите спират с прогнозата на времето. 

На протеста в София бяха дошли работещи от цялата страна - Велико Търново, Монтана и други.

Депутати от БСП, членуващи в Комисията по земеделие, излязоха от Народното събрание да се срещнат с протестиращите метеоролози и хидролози. "Протестът на служителите на НИМХ е напълно основателен, тъй като те се нуждаят от средства, за да могат да работят нормално, с нова техника и да получават адекватни заплати", обяви народният представител Румен Георгиев. Той припомни, че миналата седмица е поискал отпускане от земеделското министерство на 400 хил. лв. за института, тъй като голяма част от информацията, която той изготвя, се ползва от това ведомство.

"Тези хора работят 365 дни в годината, 24 часа в денонощието и е логично техният труд да се заплаща адекватно", отбеляза Георгиев.  Той уточни също така, че земеделското министерство е отделяло средства за работата на НИМХ от 1990 г. до идването на ГЕРБ на власт през 2009-а.

Георгиев каза още, че от предоставените допълнително 15 млн. лв. на БАН, до Националния институт по метеорология и хидрология са стигнали едва 100 хил. лв. от поисканите 1 145 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във