Банкеръ Daily

Калоян Паргов, председател на Софийската организация на БСП, пред banker.bg:

Местните избори са залог за бъдеща национална власт

Г-н Паргов, изненада ли беше това, което се случи вчера на конгреса на БСП, т.е. оттеглената оставка на Корнелия Нинова?

- Наистина не можеше да се предвиди как ще започне, как ще протече и как ще завърши заседанието на конгреса. Имаше различни предположения и сценарии. Случи се един от тях – Корнелия Нинова преглътна егото си и намери сили да оттегли оставката си.

Тоест, тя показа, че има и задна скорост , тъй като по-рано сама призна, че я обвиняват, че няма такава?

- Което в политиката не е лошо. Защото политиката е сложна материя. Изисква понякога да бъдеш твърд, остър, непоколебим. Но има ситуации, в които трябва да проявиш дипломатичност, такт, гъвкавост, да умееш да взимаш завои без да изхвърчиш от тях, както и да можеш да намалиш темпото или да дадеш задна скорост и да коригираш посоката.

Според един от анализаторите на политическите процеси, вътрешната опозиция в БСП е казала "хоп" преди да скочи и закономерно се е пребила. Така ли е?

- Ами, има един колега, който побърза да обяви своята кандидатура (Красимир Янков – бел. ред.). Всъщност това е все едно да те поканят на закуска, пък ти да обявиш публично, че отиваш на вечеря сутринта. С две думи: да не знаеш къде отиваш и за какво отиваш.

Защо винаги, когато има някакъв трус в БСП, веднага започва да се споменава и вашето име като кандидат за лидер на партията?

- Категорично заявих, че пред мен този въпрос не стои към момента, а вниманието ми е фокусирано върху местните избори, за които вече стартирахме кампанията. Следва фазата, в която ще издигнем нашите кандидати по места. След което на районните и на градската конференции ще ги изберем и утвърдим.

Лансираното от вас име на Мая Манолова като евентуален кандидат за кмет на София провокация ли беше или просто сондиране на мнение в обществото?

- Приемете, че това е една от многото хипотези за кандидат за кмет на София.

Излезе ли БСП единна от вчерашния конгрес и ще има ли силите и кондицията да се яви успешно на местните избори?

- БСП, както не веднъж съм казвал, е сложна, трипластова партия и в нея има различни идейни течения – и комунисти, и социалисти, и социалдемократи. Това не предполага постоянно единомислие, но в тази партия се държи на принципи и ценности. Оцеляла е цели 128 години, което я прави уникална по своята същност и история, една от малкото стари партии в Европа. Въпросът е дали след този конгрес ще се постигне единство. Но най-важното е да се постигне обща целеустременост и разбиране, че местните избори са залог за бъдеща национална власт. Ако това не го разбере всеки от нас, без значение на каква позиция е в момента в партията, накрая ще се сърдим сами на себе си.

Можем ли да кажем, че вътрешната опозиция на Нинова е нокаутирана или тя ще продължи да създава проблеми?

- Не мога да кажа дали е нокаутирана. По-скоро развръзката на конгреса предполага затваряне на лидерския въпрос, което е най-важното в момента. И изцяло посвещаване на подготовката и провеждането на местните избори.

Какво е вашето лично мнение за мотивите на тези хора, които така нетърпеливо искаха Корнелия Нинова да падне?

- Корнелия Нинова през 2016 г. беше избрана с обещанието от нейна страна за промяна в партията и промяна на България. Тя е доста целеустремена в желанието си да постигне тези цели, но понякога, за съжаление, се получава така, че доста хора се чувстват излишни или обидени. Липсва диалог и комуникация. Мисля, че и тя самата вече го осъзнава и го осмисля. И се надявам да се прояви желание за диалог и от двете страни. Аз съм готов да способствам за този диалог, ако бъде потърсено от мен съдействие и помощ. Все пак представлявам най-голямата организация. Както обявих и миналата седмица, София трябва да бъде гласа на разума в момента.

Как тълкувате думите на Нинова, които каза вчера: "Наиграхте се през последната седмица. Затворете портфейлите!"?

- Имате предвид това, което каза към някакъв хипотетичен бизнес, който имал претенции и интереси вътре в БСП ли?

Да.

- Нека тя самата да каже кого, защо и какво има предвид. Аз лично нямам представа за какво става дума, но тя може би ще хвърли повече светлина в тази посока, ако има желание. Но е важно да кажа – и преди конгреса, и днес след конгреса няма членове на Софийската организация, които да искат да си хвърлят партийния билет. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във