Банкеръ Daily

Георги Проданов:

Местните избори през 2023 г. ще са тест за коалицията

"След около седмица би трябвало да имаме правителство за пръв път от доста време. ... След няколко месеца ще говорим за правителството като цяло, а не за отделните съставки, които го съставят. Това ще се дължи на две неща - заявките в коалиционното споразумение са оптимистични, но досега не са изпробвани и това ще доведе до прекрояване на споразумението - ако не в текста, то в процеса на изпълнението му. Второто нещо, което предстои да видим в следващите месеци, е превръщането на "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" в политически партии, които да започнат да следват определен тип политики, насочени към конкретни обществени групи. Защото предстоят местни избори (през 2023 г. - б.р.), а на тях ще бъде тестът за това дали коалиционното споразумение и хората, застанали зад тези идеи, са си свършили работата". 

Този коментар направи пред БНР политологът д-р Георги Проданов, гл. ас. в департамент "Политически науки" в НБУ.

По думите му като опозицията в 47-и парламент ГЕРБ няма да бъдат конструктивни, въпреки че заявяват това, защото са "в паническа ситуация без ясна перспектива какво им предстои".

"По-скоро очаквам от ДПС да се държат конструктивно. Нищо ново в тяхната политика няма да се случи, ако те продължат тяхната линия - да следват интересите си", посочи той и добави:

"Възраждане" са партия без сериозно политическо бъдеще. С отшумяването на COVID ще отшуми и тя".

Политологът Георги Проданов коментира идеята за ротационно председателство на Народното събрание, която вече не е актуална.

"Такова председателство в парламента би имало, когато договорките около управлението биха буксували и имаше нужда това да бъде демонстрирано непрекъснато. Фактът, че не се стигна до това, говори, че коалицията е основана на други принципи и други ценности", посочи той.

Според него това, че "Продължаваме промяната" пое председателството на Народното събрание, показва коя партия има контрол и в парламента, и в управлението.

Политологът определи като преекспонирана темата за намеса на президента Румен Радев в подготвяното редовно правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във