Банкеръ Daily

Общество и политика

Местната власт ще е независима, ако си увеличи приходите, заяви Румен Радев

Президентът разгледа новопостроения храм „Св. Димитър“ в с. Стан.

Увеличението на приходите на местната власт ще я направи по-дееспособна и независима. Това каза президентът Румен Радев на среща в Нови пазар с кмета Георги Георгиев и неговия екип.

„Трябва да вървим в тази посока – към по-големи административни и финансови правомощия на местната власт“, подчерта държавният глава. По думите му, когато по-голяма част от данъчните постъпления остават за местните власти, това ще отвори път за реализация на идеите и политиките най-близо до хората. Така ще има истинско състезание между българските градове да създават по-добро качество на живот и да насърчават повече хора да избират да живеят в тях.

Кметът Георги Георгиев открои амбицията на ръководството на Нови пазар да създаде индустриален парк в града, който да привлича и работници от съседните населени места. Като основни проблеми пред Нови пазар бяха откроени тежкото състояние на местната болница и на спешния медицински център. За изграждането на модерен спешен център Община Нови пазар е получила уверение за съдействие от Министерството на здравеопазването, но до момента не са предприети реални действия в тази насока.

По-късно президентът разгледа новопостроения храм „Св. Димитър“ в с. Стан и посети старата българска столица Плиска.

„Това е свято място за всички нас, от тук започва България“, каза държавният глава, след като разгледа Голямата базилика в Националния историко-археологически резерват Плиска. „От уважение към нашите предци трябва да влагаме повече и разум, и просветеност, и отговорност в дните си днес“, посочи Румен Радев.

Държавният глава посети и „Двора на кирилицата“ в Плиска, създаден от Карен Алексанян, и участва в тържественото откриване на бюст-паметник на Захари Стоянов. В церемонията взеха участие и представители на българските общности зад граница, включително наши сънародници от Тараклия в Република Молдова.

Румен Радев припомни заветите на големия български революционер и публицист Захари Стоянов. „Когато сме обединени от идеята за свободата, няма какво да ни спре. Когато сме готови да жертваме всичко в името на свободата, равенството и бъдещето на българския народ, ние можем смело да гледаме напред!“, подчерта държавният глава в изказването си при откриването на бюст-паметника на Захари Стоянов в „Двора на кирилицата“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във