Банкеръ Daily

Общество и политика

Местан търси подкрепата на ЕНП срещу Патриотичния фронт

Лидерът на ДПС Лютви Местан не се отказва от желанието си да изолира Патриотичния фронт от властта. Той изпрати писмо до шефа на ЕНП Жозеф Дол, в което с характерния си стил намеква, че участието на националистите в управлението ще "взриви" гражданското общество и ще противопостави етносите в България.

Освен това Местан изразява и високата си оценка и благодарност за проведения между тях разговор по време на посещението на Дол в София. Лидерът на ДПС подчертава, че разговорът е имал и символно значение, тъй като за пръв път председател на българската либерална партия ДПС е имал възможност да разговаря както по актуални национални вътрешни проблеми, така и по въпроси на политиката в ЕС с председателя на Европейската народна партия в лицето на Жозеф Дол.

Лютви Местан споделя, че особена стойност за него като политически лидер и за оглавяваната от него партия е имала неприемливата позиция на Дол срещу надигащия се в България националпопулизъм и неговата антиевропейска и антиевро-атлантическа агресия.

Ние приехме с дълбоко удовлетворение вашето послание към ПП ГЕРБ и към Реформаторския блок да не допускат под каквато и да е форма обвързване с Патриотичния фронт, чиито идеи и политическа програма и вие, и лидерът на ГЕРБ г-н Бойко Борисов определихте като „неприемливи", заявява Местан в писмото си до Дол.

Той подчертава още, че партията му с безпокойство наблюдава как веднага след отпътуването на лидера на ЕНП от страната опитите за сближаване във формула за общо управление между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт са продължили и дори представители на Патриотичния фронт неприкрито заявили, че целта на подновените срещи и евентуално партньорство е изолацията на ДПС по пътя на етно-религиозната нетърпимост и омраза.

Създаването и поддържането на разломи чрез противопоставяне на етноси и конфесии е практически взривяване на гражданското общество и подриване на върховенството на закона чрез замяна на политиката на интеграция с политика на дискриминация и сегрегация. Подобен род политики са особено рискови на Балканите особено  в контекста на цивилизационните разломи, пред които е изправен светът сега (Украйна, ИДИЛ и пр.), категоричен е Лютви Местан.

За ДПС, подчертава той, е особено важно българското общество със свои демократични ресурси, но и с помощта на демократичните европейски партии да намери сили и да се противопостави на легитимирането на националпопулизма като „модерен патриотизъм".

ДПС са споделили впечатленията си от конструктивното и дълбоко ценностно съдържание на разговора с ръководството на АЛДЕ - либералната политическа структура в ЕС. По думите на Лютви Местан, тя винаги е била един от стълбовете на съвременното европейско политическо и обществено пространство.

Местан подчертава още, че партията му оценява по достойнство актуалното в момента партньорство между ЕНП, ПЕС и АЛДЕ като опит за създаване на допълнителна стабилност и сигурност в рамките на ЕС и неговото демократично политическо пространство.

По мнението на ДПС изработеният между трите основни системни идейни направления партньорски модел на управление на ЕС идва като противодействие на надигащата се вълна от националистически, евроскептични и дори ксенофобски партии, които напоследък завоюваха ключови позиции в страни, членки на ЕС.

Лютви Местан уверява, че водени от разбирането, че формулата за стабилизиране на ЕС, за укрепване на демократичните идеи в политическото пространство на съюза и за доизработването на ясна визия за бъдещето следва да бъде и формула за намиране на изход от специфичната българска икономическа, финансова и политическа криза.

Лидерът на ДПС подчертава, че за партията му ще бъде политически и полезно и граждански особено ценно диалогът, който е започнат в София, да бъде продължен и на европейско равнище между ЕНП и АЛДЕ. Примерът на проблемите на България и опитът на либералната партия ДПС като генератор на българския етнически модел могат да бъдат добра основа за диалог не само по българските, но и по сложните проблеми от целия Балкански регион, който макар и със закъснение очаква пълноценното сбъдване на своята евроинтеграционна мечта - да живеем заедно с различията си в една обща, обединена Европа, заявява още в писмото си Лютви Местан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във