Банкеръ Daily

Общество и политика

Местан: Спасих ДПС, като свалих кабинета "Орешарски"

Решението да оттеглим подкрепата към кабинета "Орещарски" беше взето след 4-часово сериозно и съдържателно заседание. След което беше сложен край на това правителство заради провала на станишевото БСП на европейските избори. Това разказа бившият лидер на ДПС и настоящ на ДОСТ Лютви Местан пред Нова телевизия.

" По-късно ДПС се разграничиха от това решение, казаха, че е било взето еднолично от председателя на партията в мое лице. Ако не беше поет курс към предсрочни парламентарни избори, тогава днес не съм сигурен дали щеше да съществува партия ДПС", допълни той.

"Пламен Орешарски не е същинският кандидат на ДПС, а е стъпка от политическия казачок към ген. Румен Радев. Освен ако не се стигне до друга сделка. Защото целта на колегите от ДПС е да намерят път към властта. Път през дясното за тях няма", обясни Местан. Независимият депутат коментира още, че политиката не е търгашество.

"Цецка Цачева няма шансове да спечели изборите, ако остане в тесните граници на ГЕРБ. Тя трябва да намери начин да обедини всички политически сили и български граждани, които споделят ценността евроатлантизъм" - така той коментира вчерашното решение на партията да подкрепи кандидатът за президент на ГЕРБ.

"Мотивите стоят по-високо от самата Цецка Цачева, от Бойко Борисов и от ГЕРБ", каза още Местан. Той напомни и цитира Борисов и Цачева, че ГЕРБ никога не е искала подкрепата им за президентските избори. "Това не е поискана целувка", каза лидерът на ДОСТ.

Попитан колко души ще последват призива му да гласуват за кандидатът на ГЕРБ той отговори, че впечатляващ брой избиратели ще го направят, въпреки че са млада партия. „Имаме 17 хил. реални членове. Представете си какъв ресурс е това", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във