Банкеръ Daily

Общество и политика

Местан: Случилото се в Джебел е политически резил за ДПС

На първото заседание на националния съвет на ПП ДОСТ бе направена важна оценката за това как се развиват процесите по набиране на членска маса. В момента членовете на ДОСТ са над 14 хиляди, което обяснява силната политическа агресия срещу нас и грозните прояви, на които станахме свидетели вчера. Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан на пресконференция днес.

Вчерашната случка от град Джебел, когато привърженици на ДПС го освиркаха, Местан коментира с думите: "Това беше един политически резил от страна на ДПС и грозна проява на политическо безсилие, защото те използваха езика на крясъка, на освиркванията, на истерията. Това показва, че ДПС няма реални политически послания". Лютви Местан повтори призива си към президента и към премиера майските тържества и възпоменателните митинги да влезнат в официалния празничен календар. Той обясни, че предимството на неговата партия пред ДПС е алтернативното и градивно политическо послание.

"Министър-председателят Бойко Борисов се делегитимира като носител на демократична власт. Той стана не само заложник на крайните националисти, но и проводник на техните дискриминационни идеи".  Така, Местан коментира отхвърленото президентско вето върху поправките в Изборния Кодекс и новите идеи за пренаписване на спорните точки в него. С тази роля на ПФ в управлението на страната и с излизането в опозиция на ДСБ и АБВ този модел се превърна в модела на правителството на Орешарски като Атака е заменена от ПФ, подчерта Местан. Новите изменения на първо място дискриминират избирателите от Турция. С редуцирането на броя на избирателните секции до 35, всъщност се дискриминират български граждани на признак различни по етнос и религия спрямо мнозинството, категоричен бе той. Оценката на ДОСТ е, че това са най-първични прояви на дивашки фашизъм и очаквам достойният президент Росен Плевнелиев да изпълни ангажимента си и изпреварващо да сезира Конституционния съд, уточни лидерът на партията.

В края Местан изказа разочарование от решението на Росен Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат с думите: "Жалко, че Росен Плевнелиев няма да е кандидат за президент на предстоящите избори. Аз съжалявам, че един президент - откровен евроатлантик няма да повтори мандата си. Отвъд личните причини, смея да направя предположение, че Плевнелиев е заставен да плати една много висока политическа цена за откровените си антипутинови позиции. При всички случаи ДОСТ ще подкрепи единствено кандидат-президент, който е ярък евроатлантик, какъвто е Росен Плевнелиев".

Facebook logo
Бъдете с нас и във