Банкеръ Daily

Общество и политика

Местан поиска нова формула на управление

"България се нуждае от управление на развитието и нова формула на властта и местните избори ще потвърдят категорично тезата ми". Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация по повод началото на новия политически сезон. Той призна, че управлението на Бойко Борисов е стабилно, но подчерта, че стабилността не е достатъчна и настоя Патриотичният фронт да бъде изваден от управлението на страната.

"Стабилността не е самоцел. Тя е само средата, в която следва да се разгърне политика на развитие. Това няма как да се получи с тази формула на властта. За да имаме управление и на стабилността, и на развитието, е необходим нов, ясен, изчистен от ултранационалистически и рекетьорски ретроградни примеси, европейски и евроатлантически профил на властта", заяви Местан.

Той обвини партиите от управлението, че вместо да се разберат и да имат общи приоритети, те избират да компенсирате липсата на идейна спойка с друг източник на единение и това е ДПС. "Анти ДПС нагласите са страст и истерия и няма да заблудите обществото", отсече лидерът на движението.

Местан обясни, че ДПС "ще продължи да се развива като модерна либерална партия - отговорна и креативна, когато е във властта, и отговорна и конструктивна, когато е част от опозицията. По думите му управлението може да разчита на ДПС "за стратегически верни решения". Като пример той даде ангажимента на партията му да подкрепи конституционните промени.

Лидерът на ДПС коментира и бежанската криза и изтъкна, че България и Румъния се гордеят с телените мрежи, с които спират бежанския поток. "Срещу кого и срещу какво изправят телени мрежи България и Румъния. Може ли ЕС да бъде затворен с телени мрежи? Затворен ЕС означава мъртъв ЕС, смърт на европейската идея на хуманизма, солидарността и демокрацията. Кризата показва, че разширяването на ЕС към Югоизточна Европа е без алтернатива", каза той.

Лютви Местан обвини властта, че води слаба политика спрямо ромите, защото сега е силова, а има нужда не от силов, а от хуманен подход. Според него за решаването на ромския проблем е нужда интеграция и то още в предучилищен етап. Заради това той призова правителството да построи училища в ромските махали.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във