Банкеръ Daily

Общество и политика

Местан обяви управляващата коалиция за безпринципна

България за първи път ще се управлява с участието на националпопулиска и ксенофобска партия. Мандатоносителят знае, че коалицията е порочна. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Никъде в Европа, нормалното дясно и ляво, не се съюзяват с националпопулизма. Маските са свалени, политическите лица оборени, на първо място на десния политически субект, който си бе присвоил правото на цензор, с претенцията да е носител на абсолютната истина", заяви Местан.

"Г-н президент, отговорността ще е не само на преките участници в тази коалиция, но и на техните покровители", обърна се Местан от трибуната на Народното събрание.

"Двама от министрите, при това вицепремиери, бяха министри на тройната коалиция. Припомням, че мандатоносителят на тройната коалиция бяхме ние - ДПС. ДПС беше мандатоносителят на тройната коалиция. Г-жо Кунева, г-н Калфин, няма нужда да се притеснявате. Сам по себе си този факт не е позорящ, вие се справихте прилично и може би ще бъдете полезни в този кабинет без непременно да ви уличавам в ренегатство", заяви още Лютви Местан.

Според него Борисов е можело да чуе съвета на Джоузеф Дол и да не прибягва до подкрепата на Патриотичния фронт.

„Днес бележките и анализът на ДПС не са по отношение на коалиционната формула. Тя е зададена от вота, така и ще бъде занапред. България ще се управлява в коалиция. Въпросът е в съдържанието, безпринципността точно на тази коалиция, която ни предлагате”, заяви още лидерът на ДПС. „Кабинетът не можеше да не е на ГЕРБ, на друг министър-председател, но продължаваме да твърдим, че не непременно с тази коалиция. Имахте и друг избор, европейски”, добави той.

„Проблемът на тази коалиция е, че представлява съюз между демократични ценности и антидемократичното, антиевропейското, представени от ПФ”, каза още Лютви Местан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във