Банкеръ Daily

Общество и политика

Местан иска нови избори, ако Патриотите останат в управлението

Началото на тази година и кървавият атентат в Париж изисква много по-голям глобален анализ, заяви председателят на ДПС Лютви Местан. Според него терористичният акт в Париж идва не само като потвърждение за нетрадиционни атаки, но за първи път след 11 септември над човечеството надвисва един невъзможен избор. Става дума от една страна за демокрацията, мултикултуралното съжителство и ксенофобията и националпопулистки политики от друга страна.

Ние осъждаме всякакви видове прояви на тероризъм, каза лидерът на ДПС и подчерта, че в момента светът все повече се превръща в заложник на тероризъм и националпопулизъм. Главен въпрос е дали имаме собствен, национален капитал, с който да се противопоставим срещу новите предизвикателства, попита риторично Местан. Като български политик бях горд да видя министър-председателя Бойко Борисов на републиканския марш в Париж.

Проблемът е в това, че видяхме, че лидери на нациопопулистките формация като например Мари Льо Пен, която не бе на марша, защото мястото й не бе там. Как да си обясним факта, че Франция има своя републикански марш, в който няма място националпопулистите, а българските привърженици на Льо Пен имат своя Луков марш в България, каза Лютви Местан. Той изрази недоумение как е възможна антиромската реторика на реформатори и популисти и в същото време оприличаването на една национална либерална партия като ДПС с братята Куаши.

Още в края на миналата година ние изразихме становище, че ако Патриотичният фронт продължи да е част от управлението, най-добрият вариант са нови предсрочни избори. Това не е емоционално твърдение, а анализ, каза Местан. В такава атмосфера не са възможни реформи нито в здравеопазването, нито в силовите структури или съдебната система, критикува правителството Местан.

Ясно евро-атлантическо управление ще бъде кауза, а днешната коалиция, свързана с националпопулистки партии, е компромис.

Според Местан не може да се подминат все още незаличените последици от Възродителния процес. Политическата висота на ДПС е в това, че макар и родена от болата на този процес, тя никога не обвини българските граждани, а само комунистическия режим. Така не трябва да е обвинява цяла религия заради извършването на престъпленията в Париж, посочи лидерът на ДПС, който избори всички жертви на атентата, като добави и жертвата, която даде България при атентата в Бургас.

Жертвите са мюсюлмани, християни и евреи, което, по думите на лидера на ДПС, означава, че всички сме жертви на терора и терорът няма религия. Етнорелигиозното културно разнообразие на Европа не е слабост, а сила. Държави, в които има граждани, на които се гледа като втора ръка, не може да бъде силна и достойна, каза още Местан.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във