Банкеръ Daily

Общество и политика

Местан: Борисов не може да скъса със Сараите и вече e политик от миналото

Напоследък бившият председател на Движението за права за и свободи Лютви Местан става все по-търсен събеседник, който да коментира политическата криза в страната. В коментарите му все по-често фигурират тези за връзката между ДПС и Кремъл, отношенията между Бойко Борисов и ДПС, моделът "Ахмед Доган". Преди дни в телевизионно интервю той каза в прав текст, че истинското лице на ДПС са руските зависимости и корупционните схеми. В петък бе публикуван и негов разговор "Дойче веле", в който повдига завесата за партията, от която бе изгонен след разрив в отношенията си с почетния председател Ахмед Доган през 2015 г. 

"ДПС е замислено като корупционно-корпоративен субект, чрез който Кремъл и бившите комунисти да контролират политиката на България. Най-важната задача е да се разбие монополът на етническия вот", казва Лютви Местан.

ДПС - партия с две лица и две крила

"ДПС е не просто партия с две лица, тя е откровено двулична партия. Първото лице е лустрото – лустрото „Права и свободи“ и после лустрото „партия на евроатлантизма“ в България. Зад това лустро обаче се крие реалното, грозно лице на ДПС: руски зависимости и корупционни интереси, организирани в олигархична мрежа", заявява бившият лидер и настоящ председател на партия ДОСТ. 

Според него освен две лица – лустро и реална същност, организацията има и две крила в структурата си. Едното е политическото – с местните структури, общински, областни, национално ръководство, върхът на което е председателят, говоря за периода след Доган. Но има и бизнес-крило. Крайно време е да се разбере, че политическото крило - дори на ниво председател на партията - не е част от бизнес кръга, дори няма стъпка там.

"Но тези крила дори не са равнопоставени, те са в йерархическа зависимост. Истинската тежест, властта, е в бизнес кръга. Естествено, че връхната точка и на двете крила е почетният председател Ахмед Доган. Вождът. И това е една съвършена система, при която политическото крило става изпълнител на бизнес волята, без да е част от нея. И точно затова е разбираемо, че дори онзи, който е председател на партията, не знае всичко. Но е вън от всякакво съмнение, че разговорът за бизнес крилото не е разговор за конкретните персони. Разговорът е за системата ДПС, за Доган. Защо? Защото, ако не е Пеевски, ще е някой друг. Важна е системата", обяснява Местан.

Отношенията с ГЕРБ и Борисов

По думите му за 10 години власт на Бойко Борисов общините, управлявани от ГЕРБ и ДПС, са изразходвали милиарди по обществени поръчки. Ако ДПС е опозиционна партия, как е възможно фирмите да консумират чувствителен дял от този публичен ресурс в размер на 40-50 милиарда... А когато Борисов казва, че не знае имената на членовете на ВСС, може би не лъже, защото е отстъпил това на Сараите.

"Борисов не заслужава нито снизхождение, нито смекчаващи отговорността му изречения, защото дойде на власт с категоричното обещание, че ще разгради системата на Сараите, но излъга избирателите си и вместо да я разгради, стана част от нея. Той допусна Сараите да станат част от системата на властта му", подчертава Лютви Местан. 

Според експредседателя на Движението в името на бизнеса ГЕРБ и ДПС са съдружници. Интересно обаче какво става с прословутия инстинкт на Борисов, който много добре знае, че част от мотивацията на протеста е точно зависимостта му от Сараите.

"В такива ситуации той има устойчив рефлекс – освобождава се от зависимости, маха министри, областни управители, в т.ч. и дясната си ръка Цветанов. Но в случая, независимо че инстинктът му подсказва, че политическото му оцеляване минава през ритуалното скъсване със зависимостите му от Сараите, той няма волята. И да иска, не може да скъса със Сараите и точно затова вече е политик от миналото. През 2009 дойде на власт с позициите си срещу Доган, 2020-та, най-късно 2021 г. ще си отиде от политиката заради зависимостта си от Доган", казва още Местан. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във