Банкеръ Weekly

Общество и политика

Места в градините няма, но европари за „ТОПбавачки“ - дал... Брюксел!

Абсурдът е тотален - местата в детските градини намаляват по-бързо, отколкото децата, които имат нужда от тях

Всяка година сценарият около приема в детските ясли и градини в София е един и същ. Местата винаги недостигат, а виновни за това все така няма. Шансът да вкараш наследника си в някое от държавните детски заведения е толкова малък, колкото е и шансът да удариш шестица от тото.

 

Ах, тази демографска криза.

Около нея нещо не е наред. Тази година за прием в столичните заведения кандидатстваха 18 806 деца, като те се „състезаваха“ за 12 150 места. Общият брой на местата е с 1800 по-малко от 2019 г., а впусналите се в „лудата надпревара“ са с 1000 по-малко от миналата година. Абсурдът е тотален - местата намаляват по-бързо, отколкото децата, които имат нужда от тях. Опасенията са, че проблемът с местата в детските заведения в столицата ще се задълбочи, защото по социални и икономически причини милиони българи избират за живеене именно София.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обаче е категоричен, че до 2-3 години проблемът ще бъде решен. За целта са заделени 140 млн. лв. за изграждането на 70 нови детски градини в страната.

Докато чакаме кардиналните действия на държавата, тя любезно предлага вместо детска градина временна бавачка за вашето дете. Преди две седмици социалният министър Деница Сачева съобщи, че проектът „Родители в заетост“, започнал през есента на 2017 г. се подновява. Социалната схема заработи с бюджет 20 млн. лв. европейски пари, впоследствие беше увеличавана три пъти, за да достигне умопомрачителните днес 50 млн. лева.

Според Агенцията по заетостта

дефицит в „търсенето и предлагането“

по програмата не се наблюдава.

Назначените на длъжност „Детегледач” от началото на проекта са 4154, като част от тях са участвали повече от веднъж в отглеждането на деца на различни семейства. Сключените тристранни споразумения с родителите, които са се възползвали от възможностите им към настоящия момент, са 4 350.  На гувернантките държавата плаща минимална заплата (610 лв. от 2020-а).

Програмата обаче стартира с фалстарт, тъй като критериите бяха написани така, че всеки да ги разбира посвоему. Програмата бе насочена към заетите и безработни родители на деца на възраст до 5 години, които не са приети в детските ясли и градини. След това обаче схемата се пренасочи към майки, които ползват дългосрочно отпуск по майчинство или отсъстват дългосрочно от работа за отглеждане на дете отново до 5-годишна възраст.

Третият старт на проекта уж поправи донякъде предишните му дефекти. Обхватът бе разширен, като се даде право на участие и на многодетни семейства и на майки на деца до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, а децата им посещават детски ясли, градини, както и училище. Родителите могат да получат детегледач за 4 часа дневно, за да има кой да води децата на градина и училище.

Въпреки това програмата продължава да страда от недъзи.

Те са скрити в „дребния шрифт,“

описващ условията по проекта. На пръв прочит в документа, в който са описани критериите за длъжност „детегледачи“, са отбелязани три целеви групи: „1. Търсещи работа безработни младежи до 29 г. вкл.; 2. Търсещи работа, безработни и неактивни лица  над 30 г.; 3. Лица в неравностойно положение на пазара на труда.“ След, което те са описани подробно, но с доста по-малък шрифт. Първото недоразумение, което откриваме там е, че се допуска лица на възраст 75 и повече години, които не са заети, да бъдат наети на длъжността. Как точно толкова възрастни хора ще тичат след децата, които тепърва прохождат или стават хиперактивни, не е ясно.

Второто недоразумение, че позицията може бъде заета от „лица с основно или по-ниско образование и без професионална квалификация.“ Реално в програмата не са заложени изисквания нито за квалификация, нито за предишен опит на детегледача, с когото се сключва тристранен договор. Всъщност бъдещите бавачки не се обучават преди да започнат да практикуват  професията.

В „БАНКЕРЪ“ изпрати запитване до Агенция по заетостта във връзка дали съществува подобно обучение. Оттам отговориха, че всеки родител или бъдещ детегледач при желание може да получи един наръчник за гледане на дете, наречен „Методика за предоставяне на услугата „Детегледач”. И толкоз.

Реализацията на програмата до момента поражда разочарование. Майка, желаеща да се възползва от услугата разказа пред „БАНКЕРЪ“ своите тегобите, произтекли от бюрократичната процедура. Тя продължила над 4 месеца, като родителите многократно били връщани заради неправилно написани документи.

Проблем се оказал и изборът на бавачка.

Заради недостигът на качествени кадри, майката избрала за детето да се грижи неговата баба. Няколко дни преди да обявят извънредното положение семейството получило заветното одобрение за подписването на трудов договор, но за да го подпишат трябвало да изчакат още месец по необясними причини. В крайна сметка търпението на родителите се изчерпало и се отказали от програмата.

Наемането на  детегледачки от сайт за обяви също крие неприятни изненади, заради възможността детето да попадне в ръцете на човек без ценз и без никаква представа за грижите, полагащи се за едно дете. В България професията "детегледач" няма ясно фиксирани стандарти.

„Професията има нужда от рамка. Трябва да се промени гледната точка за труда на детегледача. Това е квалифициран труд, който е комплексен продукт от знания, образование, възможности и личност на детегледача. Трудно е да има фиксирана цена, но минималната не трябва да е под определения жизнен минимум за страната,т.е. 610 лв. за месец.“, сподели за в. „БАНКЕРЪ“ Мария Любенова, директор на агенция за детегледачи.

Тяхно проучване от началото на 2020 г., направено сред 1200 столични родители, сочи, че те

не са склонни да плащат повече от 7 лв. на час

за гледане на дете в домашни условия.

В тази агенция заплащането на детегледачите се формира на почасова база: 6 лв. на час за мобилен детегледач; 8 лв. на час за договор с продължителност минимум 12 месеца; 10 лв. на час - за договор с продължителност по-малко от 12 месеца. Цената е за наемане на квалифициран детегледач. 

За съжаление за голяма част от родители наемането на детегледач от частна агенция е финансово непосилно. Програмата „Родители в заетост“ пък е затънала в бюрокрация и недъзи. И докато социалната политика продължава да предизвиква тревожни въпроси, ние се залъгваме с „кръпки“, които ни пробутват като мерки от "цялостна демографска политика"...

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във