Банкеръ Daily

ДАНС

Месец преди задържането Пламен Узунов искал достъп до строго секретни тайни

Секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов е искал да получи достъп до класифицирана информация с гриф "Строго секретно".

От ДАНС съобщиха, че информацията им е по повод твърдения, че Узунов не е кандидатствал за подобен допуск. На 10 юни е било получено искане за проучване на Узунов до ниво "Строго секретно", подписано от главния секретар на президента Димитър Стоянов. Към него било прикачено и съгласието на Узунов. 

Обвиненият за търговия с влияние секретар на президента по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов излезе  на свобода на 10 юли срещу парична гаранция от 20 000 лева. От ареста бе освободен и бизнесменът Пламен Бобоков. Определената му от специализираната прокуратура гаранция е в размер на 1 000 000  лева.

Двамата са обвинени за  участие  в  престъпен  сговор с  цел  осъществяване на  търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на месец януари 2019 г. до настоящия  момент - престъпление  по чл. 321, ал.6 от НК.

Наред с това Пламен Узунов и Пламен Бобоков са обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие, в периода от 08.05.2019 г. до 28.08.2019 г. Като Пламен Бобоков е подбудил на 21 пъти Пламен Узунов в качеството му на длъжностно лице, да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента на Република България и длъжностната характеристика за заеманата  от него длъжност, с цел да набави за Пламен Бобоков облага.

От това са настъпили значителни вредни последици - разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на Президентската институция, сред гражданите на България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба - Служба „Военна информация“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във