Банкеръ Daily

Д-р Стойчо Кацаров:

Мерките засягат само дейностите, посочени в заповедта

До няколко часа ще е ясно дали от утре учениците във София град ще учат дистанционно или на ротационен принцип. Заповедта на служебния здравен министър Стойчо Кацаров влиза в сила от полунощ. 

Столичната РЗИ трябва да даде данните за заболеваемостта от коронавирус на база 14 дни, за да стане ясно дали от утре децата ще са онлайн или ще има ротация, уточниха министър Кацаров и министърът на образованието Николай Денков на брифинг в София.

"Ако София утре е със заболеваемост над 750 на 100 000, учебните занимания ще бъдат прекратени. Не е необходимо да се взима допълнително решение за това нещо", заяви министър Кацаров.

"Ние сме в контакт със здравните власти в София и действително очакваме официалната информация какво е числото, каква е заболяемостта. Има два варианта, ако тя се окаже над 750, защото има различни вариации в методиката, по която се изчислява, тогава незабавно ще се пристъпи към изпълнение. Другата възможност е да се пристъпи към понеделник. Днес следобед ще имаме окончателно решение", допълни министър Денков.

Кацаров определи като "изключително сложна" ситуацията с коронавируса. Мерките се въвеждат заради риска капацитетът на болниците да бъде зает и да не може да се поемат болни, каза той. Мерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта, подчерта той:

"Което не е посочено, не е засегнато от мерките, а само изрично посочените в заповедта дейности и мероприятия. По отношение на някои от тях те са дори облекчаващи в сравнение с режима, който беше досега. Например за спортни състезания на открито в София беше без публика, а новите мерки позволяват да се провеждат спортни състезания с публика при условия на зелен сертификат. Същото се отнася и до нощните заведения - досега заповедта не позволяваше да работят нощните заведения, сега се създава възможност да работят с зелен сертификат. Последно, по отношение на правото на труд на хората, които са засегнати от тези мерки, ще кажа следното: „Това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират, а мерки, които намаляват риска от разпространението на вирусите“. 

По отношение на решение, взето от правителството, 3000 този от моноклонални антитела ще закупи България. Лекарственият продукт не е разрешен за употреба у нас, но министър Кацаров е издал заповед и продуктът ще се използва като втора възможност за лечение на болни от коронавирус. Досега единственият медикамент, който употребяваше страната ни, е Ремдесивир. Първите доставки се чакат до края на този месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във