Банкеръ Daily

Общество и политика

Мерките закъсняха, ще искаме оставки в НЗОК, обявиха от БСЛ

Изграждането на COVID зони в поликлиниките, масовото тестване с антигенни тестове и улесненото откриване на отделения за болни с коронавирус в лечебните заведения са сред мерките, които Българският лекарски съюз е предлагал на здравните власти още през лятото, но чак сега част от предложенията стават реалност. На пресконференция от съсловната организация се оплакаха от изключително трудна комуникация със здравната каса и даже обявиха, че може да поискат оставки в ръководството на НЗОК.

Очаква се днес да бъде подписан постигнатият с тежки преговори анекс на Националния рамков договор. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров беше категоричен, че няма да парафира текстове, в които се въвеждат лимити за направленията за PCR тестове. "Това означава да пренесем проблемите в кабинета на лекаря", каза той.

Зам.-председателят на организацията д-р Николай Брънзалов допълни, че няма да се приеме и вариант с въвеждане на коридори за прегледи на пациенти с грипоподобни симптоми при общопрактикуващите лекари. Това би означавало да се връщат пациенти и да се отказват прегледи. 

От организацията се обявиха срещу механичното удължаване на протоколите и рецептите, защото пациентите с хронични заболявания „изискват динамично наблюдение“.

Д-р Маджаров отбеляза, че борбата с кризата се води с мерки и с решения, които се вземат бързо и се въвеждат в действие оперативно, смело и навреме, но в момента се оказва, че не съществува възможност българските граждани да бъдат диагностицирани бързо. По думите му още в края на август е имало предложения за тестване с антигенен тест в кабинетите на личните лекари, административно улесняване на работата на COVID структурите, по-малко бюрокрация при приема на пациенти и финансови стимули за дейност, а не по 1000 лв. "на калпак".

Доц. Любомир Киров посочи, че по данните, които БЛС събира от няколко дни, масово джипитата са преглеждали по около 50 болни с доказан коронавирус. "Много се говори, че общопрактикуващите лекари и извънболничната помощ нямат протокол – как да има протокол, когато няма яснота какви са правилата и предложенията за подобряване на пътя на пациента все още се обсъждат", запита той.

"Един от въпросите, които все още са с висящ статут, е какво да става с пациентите на личен лекар, който е болен или починал и чийто заместник също е извън строя. Чудесно е да имаме нещо близко до локдаун, то има своето значение, но десетки пъти по-голям щеше да е ефектът, ако бяха вкарани антигенните тестове, които предлагахме, за да се съчетаят нещата", отбеляза още доц. Киров.

Председателят на лекарския съюз д-р Маджаров посочи, че преговорите със здравната каса вървят трудно, защото е променен механизмът ѝ - вече текстовете не се изготвят съвместно от лекарите и касата, а еднолично от нея, с евентуални преработки при забележки от другата страна. Така на съюза бил предложен анекс, в който има "точки, точки, точки" на мястото на цената на PCR теста.

Д-р Стоян Борисов коментира, че "има едно високомерие" при преговорите и ще искат "оставки на някои хора от ръководството и специално на управителя на НЗОК".

Facebook logo
Бъдете с нас и във