Банкеръ Daily

Общество и политика

Мерките в София още не са достатъчно строги, смята Фандъкова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова защити решението на местната власт за затварянето на нощните заведения в София за две седмици като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Фандъкова се обяви за диалог с бранша, който по-рано поиска нейната оставка.

Според кмета мерките в София още не са достатъчно строги, а от всеки от нас зависи какви ще бъдат те. "Призовахме студентите да преминат на онлайн обучение. Вчера министърът на образованието даде такава възможност и на директорите на училища. Днес на щаба ще коментираме няколко теми - да дадем по-точни указания на директорите, защото те не са лекари. Според членовете на медицинския съвет, който сформирах, подходът за преминаване към онлайн обучение в училищата трябва да е като този при грипна епидемия - при достигане на определен брой заболели и отсъстващи, който би нарушил учебния процес. Имам много въпроси от родители на деца в предучилищна група, които искат да оставят децата си вкъщи, но нормативно това не е позволено. Възложила съм да се намери такава възможност. Не можем да се правим, че нищо не се случва в София. София е трайно в червената зона", каза Фандъкова преди днешното заседание на общинския оперативен щаб.

"Разговарях с проф. Николай Витанов вчера. Той обеща да приложи своя модел към данните за града и да ни дава информация  за тенденциите и перспективите пред града, за да може да взимаме по-бързо решение за нови мерки", добави тя. 

Столичният градоначалник напомни, че маските на закрито са задължителни. Отправен е и апел към работодателите да организират служителите си да преминат към работа от вкъщи, където е възможно. Разпоредено е и на всички общински структури да преминат на такъв режим, а общинските транспортни дружества да засилят дезинфекцията и да се намалят максимално контактите между служителите, за да не спира работата на цели системи в града.

"Смятам, че този двуседмичен срок, който сме дали на заведенията, ще даде възможност да се предприемат и да се обмислят допълнителни мерки. Надявам се на диалог", каза кметът и добави, че за разлика от кафенета и ресторантите, където може да се спазва дистанция, в нощните клубове, такава възможност няма.

В час пик в столицата пък вече са увеличени влаковете в метрото по първата линия.

"В момента всеки ден с метрото се движат около 240 000 - 250 000 души при 340 000 - 350 000 души преди извънредното положение. От миналата седмица пускаме междинни влакове, които по принцип стоят в топъл резерв. Почти всички машинисти вече преминаха през тест - става дума за около 220 души. Има още 30-40, които ще бъдат тествани. Засилихме дезинфекцията в депото, работните помещения, включително правим и йонизация на въздуха", обясни шефът на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев.

Този следобед се проведе национална среща на собствениците на заведения, на която браншът трябва да реши какви действия ще предприеме, след като част от дискотеките и нощните клубове в различни градове бяха затворени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във