Банкеръ Daily

Общество и политика

Мерките не сработиха, подиграваха се на полицаите, ядосва се Борисов

Премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на извънредното положение държавата ще дава по 650 лв. бонуси на полицаите, които работят на първа линия и на контролно-пропускателните пунктове.

"За целта ще са необходими около 10 млн. лева от хазната. Допълнителни възнаграждения под формата на "награди" ще получат общо 15 200 служители на реда. Предоставянето им започва още от днес", коментира Борисов.

Според него хората, напуснали София преди празниците с фалшиви декларации, трябва да понесат санкции.

"Хората в София, които спазват стриктно карантината, ни се сърдят, че ги пропускаме наобратно. Но в колите има жени и деца, не можем да ги оставим да спят в автомобилите. Какво повече трябва да направят полицаите? Да вземат пушки и тояги ли?", коментира Борисов. 

"Мерките не сработиха, подиграваха се на полицаите", ядосан е още Борисов и посочи, че до този момент не е използвана армията, за да не се създава психоза, но ако армията излезе с шмайзерите, няма "да е красива работа". Демокрацията си има и права, но си има задължения, категоричен бе премиерът.

Той подчерта, че се дразни от непрекъснатото питане за това кога ще се разхлабят мерките. 

"Очаква се петък - събота да станат явни резултатите от пътуването по празниците. Едва след това ще се мисли за парковете и градинките, като ще се мисли за допълнителни ограничения - да не се сяда, да не се внася алкохол и др. Проблем следващата седмица ще бъде и с медицинските специалисти, които се заразяват. Нищо не ни сочи към това да бъдем оптимисти. Броят на заразените и починалите не говори добре. Опасността изобщо не е отминала. Катерим се много стръмно със заразените от коронавриус. Големи групи започват да се разболяват, предупреди Борисов.

Борисов не предвижда затягане на мерките за празниците по Гергьовден, тъй като това няма да се налага по естествени причини - хората вече ще си останат вкъщи, стреснати от новите случаи на зараза, които се очакват.

Във връзка с жестоката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков, Борисов заяви, че е необходима спешна промяна в законодателството и още по-сурови наказания за дрогираните шофьори. "Това е тежък, гаден, нещастен инцидент. Отдавна се борим срещу тези, които карат под въздействието на наркотици. А когато ги и смесват, става страшно", заяви премиерът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във