Банкеръ Daily

Общество и политика

Мерките на Столичната община за въздуха били "пълна мъгла"

Политическа партия МИР ще инициира подписка за провеждане на референдум относно изграждането и функционирането на завод за изгаряне на отпадъците на територията на София.

Събирането на подписи ще започне от 1 януари 2020 г. като по думите на председателя на формацията инж. Симеон Славчев, за да се инициира местен референдум е необходимо да се съберат около 100 000 подписа. Той припомни, че в миналия мандат на Столичния общински съвет, „Политическа група 5”, на която той беше съпредседател, се опита да инициира референдум за инсталацията за изгаряне, но мнозинството на ГЕРБ отхвърли тази идея.

„Чистотата на въздуха влияе пряко върху човешкото здраве и, за огромно съжаление, София се нарежда на 3-то място като най-мръсен град в света”, коментира Славчев и определи мерките за борба със замърсяването, които кметът Йорданка Фандъкова прилага до момента, като „пълна мъгла”, като кризисен пиар и лицемерие.

Председателят на ПП МИР беше категоричен, че поставянето на филтри в столичните комини не е сериозна мярка срещу замърсяването, закупени са на подозрително висока цена и няма да дадат желания ефект.

„Европейската агенция по околна среда окачествява въздуха в София като доста опасен за здравето на хората и затова излязох с конкретна позиция – не само нерегламентираното, но и регламентираното горене на отпадъци да бъде криминализирано. Защото всеки процес на изгаряне е вреден за здравето на хората и бълва във въздуха отровни вещества като диоксини, фурани и тежки метали“, каза още Симеон Славчев. По думите му завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София ще бълва допълнително фини прахови частици и ще замърсява въздуха на града.

„В социалните мрежи излезе снимка на г-жа Фандъкова, която излиза от форум за чистотата на въздуха и се качва на „Мерцедес“-а си, който гори 20 л. на 100 км., и който също замърсява. Въпросът е принципен и на личен пример. Когато искаш да промениш нещо, трябва да дадеш личен пример“, отбеляза още той.

Затова Славчев призова кмета на столицата да спре изграждането на завода за изгаряне на отпадъци в София и да даде така своя личен пример за подобряването на чистотата на въздуха в столицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във