Банкеръ Daily

Дипломатът Милен Керемедчиев:

Мерките на Русия спрямо нас не са реципрочни

Обикновено, според дипломатическия протокол, гоненето на дипломати - след като вече от едната страна са обявени за персона нон грата - става в рамките на няколко седмици. В този смисъл руската страна се е забавила почти месец с реципрочната мярка.

Това коментира дипломатът Милен Керемедчиев в ефира на БНТ.

Според него мярката е доста мека, като не е реципрочна, тъй като България не само че е изгонила седемдесет дипломати и служители, но и е закрила и генералното консулство на Руската федерация в Русе и като цяло е намалила броя на руските дипломати в България.

Русия не е извършила реципрочна мярка, защото не са изгонени 14 български дипломата, а четирима дипломати и десетима технически служители.

Ето защо според Керемедчиев не се наблюдава намаляване на общата бройка на нашата мисия в Русия.

„Това означава, че ние може да ги заменим с нови лица, които да бъдат одобрени от руската страна. Тоест няма толкова силна реципрочност.  Очаквах по-сериозна мярка, като закриване на нашето генерално консолство в Санкт Петербург, но това не се случи“ – отбеляза Керемедчиев.

Според него това е целенасочена стратегия на Русия, защото тя съвпада с приключването на мандата на кабинета „Петков“. За това говори и изявлението на посланика на Русия у нас - Елеонора Митрофанова, направено веднага след падането на предишното правителство.

Тя тогава посочи, че Русия е готова да възобнови преговорите с „Газпром“ за доставка на газ.

На въпроса дали Кирил Петков не е прекалил в своето изказване пред New York Times, че ние сме следващата мишена на Русия, Кремедчиев отговори така: „Наистина в последните дни от управлението на кабинета "Петков" градусът на напрежението между премиера и неговите министри и съответно посланик Митрофанова и руската страна беше достигнало до своя пик, но наистина Руската федерация имаше най- голямото посолство като численост на Балканите в България и то беше наистина непропорционално в сравнение с останалите държави.

Друг е въпросът защо имаше толкова много руски дипломати у нас, коментира Керемедчиев и обясни причината - защото те използвали вратичка в дипломатическия протокол за временно командироване на дипломати.

"Мисията е за определен брой служители, но те изпращат допълнително хора - ужким за месец, два. Те могат да стоят и години. И става дума за хора, които наистина не са свързани пряко с работата на посолството, така че наистина трябваше да бъде намален съставът на руското посолство в България" - посочи Керемедчиев.

В същото време той бе категоричен, че България не може да търси реципрочност в нито едно свое посолство спрямо големите държави, защото страната ни няма нито достатъчно финансов ресурс, нито дипломатически персонал, който да изпрати. Принципно, всяка страна, която има посолство в България, обявява какъв персонал би искала да има, като дипломатически и технически служители, след което приемащата страна - България одобрява или не одобрява техния брой.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във