Банкеръ Daily

Вицепремиерът Томислав Дончев:

Мерките на правителството в помощ на бизнеса и хората ще продължат и през следващата година

Здравната система е подложена на неимоверен натиск, но тя все още не е изчерпала възможностите. Да, през годините е имало куп реформи, които не са извършени, нито един път не се е стигало до консенсус. Която и да е системата не е перфектна и безгрешна. Държавата прави това, което трябва да се направи.

Това коментира пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев в контекста на разпространението на коронавируса в страната и след трагичния инцидент в Пловдив, където пациенти починаха, след като часове чакаха на стълбите на болница, за да бъдат приети.

Вицепремиерът подчерта, че ситуацията сега и през пролетта, когато вирусът започна да влиза у нас, е много голяма.

Това, което направихме с раннопредприетите мерки беше да спечелим време. Време, за да се подготвим. Тогава знаехме за COVID-19 само от телевизионния екран, лекарите имаха само медицински протоколи от колегите си от Китай, сега ситуацията е съвсем различна. Голямата разлика е, че ако не дай си боже имате тежко заболяване, постъпите в болница, там ще получите адекватно лечение, каза още Дончев.

Според него, голямото разковниче е поведението на хората. И най-съвършения контрол на държавата няма как да измести самосъзнанието на човека.

Не е вярно, че ни е страх да затворим държавата за малко. Когато има необходимост от по-твърди мерки, такива ще бъдат предприети, подчерта вицепремиерът, който обясни, че тоталното затваряне е най-лесната мярка от здравна гледна точка, но тя има най-много последици за икономиката и социалния статус на населението, както и за психическото здраве.

Томислав Дончев съобщи, че информацията, с която разполага, е, че до седмици електронната рецепта и електронното направление, ще са на разположение.

Вицепремиерът увери, че мерките на правителството в помощ на бизнеса и хората ще продължат и през следващата година.

Относно антиправителствените протест в страната и заявката за нов такъв днес, Дончев каза, че се надява всички представители на тази радикална извънпарламентарна организацията да получат необходимото представителство, за да могат да критикуват.

Аз по дефиниция нямам право да съм скован от притеснение, отвърна той, запитан дали се притеснява от гражданското недоволство.

По повод провеждането на следващите парламентарни избори, които са само след няколко месеца, в условията на пандемията, Дончев каза, че вече са започнали подготовка.

Няма план за отлагане на изборите. Съвсем друг въпрос е – как е редно да се организира или реорганизира изборният процес, за да създаваме все по-малко рискове за населението, каза той.

"Има голяма разлика между ситуацията сега и ситуацията през пролетта. С по-тежките мерки искахме да спечелим време, да се подготвим. Когато се появиха първите случаи в България лекарите освен, че нямаше оборудване и медикаменти, те имаха на разположение само протоколите за лечение от колегите им в Китай. Знаеха за вируса само от телевизора. Сега голямата разлика е, че ако имате тежки симптоми, там ще получите добро лечение. Разковничето е поведението на хората, а не в болничната или доболничната помощ", обясни Дончев.

По думите на вицепремиера и най-съвършената система на държавата не може да измести личната отговорност. "Няма как до всеки човек да бъде сложен здравен инспектор или полицай, който да следи дали той си е сложил маска и спазва дистанция", добави той.

Дончев категорично отрече, че в момента правителството го е страх да затвори държавата, въпреки призивите за това.

"Това не е вярно, самите експерти - има спор колко твърди и колко обхватни трябва да бъдат мерките. Когато има необходимост от по-твърди мерки, те ще бъдат взети. Ние не сме сами, епидемията е във всички европейски държави.

Тоталното затваряне е най-лесната мярка, но тя има огромно влияние върху икономиката, социалния статут. Ако е необходимо може да бъде взето по-тежко решение. Към момента няма такава необходимост. Ако е необходимо регионални, гъвкави, съобразявайки се със ситуацията", каза Дончев.

Говорейки за електронната здравна система, Дончев каза, че шест от модулите са готови. "Необходима е още малко работа. Също така личните лекари трябва да станат потребители на системата. Надявам се модула за електронното направление и електронната рецепта да са налични на лекарите до няколко седмици.

За съжаление внедряването на една система не е толкова лесно, колкото светването на една коледна елха", добави той. Що се отнася до електронното правителство, Дончев каза, че почти всяка седмица има поне една услуга, която от хартиена става електронна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във