Банкеръ Weekly

Общество и политика

Меркел избра единството

Беше време, когато германският канцлер Ангела Меркел се закани люто да разнищи обхвата на шпионската дейност на американската Национална агенция за сигурност (NSA) в Германия. Днес обаче приоритетите са други и разследването за подслушването на личните й разговори минава на заден план.


Журналисти на германския "Шпигел", пътували с делегацията на госпожа Меркел до Вашингтон в началото на месеца, свидетелстват, че щатският президент Барак Обама нарекъл гостенката "един от най-близките ми партньори" и "приятел" и я развел в зеленчуковата градина на Белия дом. Домакинът оценил силната подкрепа на германския канцлер за американската позиция по украинската криза и благодарил многократно за тясното сътрудничество през последните години. "А птичките в розовата градина пеели радостно, докато Обама говорел." Впоследствие обаче станало ясно кой командва в това толкова хармонично приятелство. На въпрос на репортер защо сделката за предотвратяване на шпионската дейност между Германия и САЩ е пропаднала, Обама се въздържал от конкретен отговор. Той не коментирал и запитването дали американците продължават да наблюдават екипа на Меркел? Вместо това се задоволил да отбележи, че "като най-старата конституционна демокрация в света смята, че той и сътрудниците му знаят нещичко по въпроса как да защитят неприкосновеността на личността".


Очевидно американската визита на канцлера Меркел потвърждава за пореден път, че в света на дипломацията няма вечни врагове и вечни приятели, а вечни интереси. И че между Берлин и Вашингтон в момента съществува специално отношение - на всяка цена да се избегне конфликт с американците в името на общия враг Русия. Нещо повече, госпожа Меркел успокои домакина си, че бившият сътрудник на NSA - Едуард Сноудън, няма да пътува до Германия, за да даде показания пред парламентарната комисия, създадена да разследва шпиономанията на Щатите.


Цената на солидарността лъсна още преди Меркел да се отправи към Вашингтон. В доклад от 30 страници коалиционният кабинет на дамата обяснил на членовете на парламентарната комисия "фундаменталната значимост" на трансатлантическите отношения "във външната политика и по въпросите на сигурността". Което на прост език означава, че изслушването на Сноудън увисва. В тази връзка представителят на комисията от опозиционната Партия на зелените Константин фон Ноц подчерта, че "това е опит да се отнемат правомощия на Бундестага". И добави, че ако и други нейни членове споделят мнението му, парламентарният орган може да сезира Федералния конституционен съд на Германия за правителственото решение.


Нищо чудно, ако се стигне до висшия съдебен орган на държавата, Сноудън да не е единствената тема. Защото коалиционният кабинет на Меркел решил на закрито заседание да предостави на разследващата комисия ограничен достъп до файловете на NSA, както и да не дава информация за преговорите за споразумение, забраняващо следенето. Високопоставен правителствен чиновник коментирал за "Шпигел", че този въпрос се отнася до "ключова област от привилегиите на изпълнителната власт", която е защитена от конституцията. Очевидно германските управляващи се страхуват, че агресивно парламентарно разследване може да навреди на тесните връзки между германските разузнавателни служби и колегите им от ФБР, ЦРУ, британската Ми5 и други подобни шпионски формации.


По този повод опозиционните политици от "Лявата партия" и от "Зелените" заговориха открито за "саботаж". Особено след като разбраха, че кабинетът е мотивирал позицията си отчасти и въз основа на юридическите указания на американската правна кантора "Рубин, Уинстън, Дийркс, Харис енд Кук". Един от партньорите на фирмата - Джефри Харис, отбеляза изрично, че: "ако Сноудън предостави класифицирана информация или документи на Бундестага или на германски дипломати, които го интервюират, подобни действия са криминално престъпление по законите на Щатите и те имат юрисдикция да разследват тези действия независимо къде са възникнали". Тази интерпретация важи и за журналистите на всички медии, които са видели и коментирали голям брой материали, осигурени от Сноудън. Или в резюме, германските политици нямат същите права в САЩ, както в Германия, нито са защитени в същата степен както американските законодатели. И дори могат да бъдат обвинени в криминално престъпление от щатските власти.


Тази заплаха явно не е отказала напористите германски депутати, които решиха на 8 май все пак да разпитат Сноудън като част от парламентарното разследване на масовото подслушване на германски граждани от NSA. Засега все още не е уточнено дали бившият сътрудник на агенцията ще бъде поканен да даде показания в Германия, или ще го разпитат в Русия. Консерваторите на Меркел отхвърлят възможността да поканят Сноудън в Берлин, за да не навредят на излъсканите през последните няколко дни отношения с Вашингтон. Опозицията пък настоява показанията да се дадат на германска територия, за да се гарантира свободното волеизявление на свидетеля. Особено след публикуваното на 8 май интервю във вестник The Australian Financial Review на бившия директор на NSA - генерал Кийт Алекзандър, който се оттегли от поста си на 31 март. В него той изказва предположение, че Сноудън вероятно е под контрола на руските разузнавателни агенции и те манипулират сведенията му. Колкото до социалдемократите, които делят властта със съпартийците на канцлера, те нямат предпочитания къде да бъде разпитан Сноудън - в Германия или в Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във