Банкеръ Weekly

Общество и политика

Меркел иска повече евроинтеграция

Германският седмичник Der Spiegel написа, че канцлерът Ангела Меркел желае най-късно до края на тази година да бъде свикан Европейският конвент, който да изработи нов европейски договор. Самата Меркел по-късно отрече тази информация. Въпреки това в последните месеци Германия категорично провежда политика, която цели да убеди нейните партньори, че е жизненонеобходимо да се прехвърлят колкото е възможно повече правомощия от националните институции към Брюксел. Включително и тези, засягащи бюджетите и бюджетната политика. Именно затова изглежда напълно логично Меркел да иска по-силен политически съюз в Европа. Още повече че германската конституция вече се променя, за да се позволи прехвърлянето на по-големи правомощия към европейската централа.


Идеята за нов европейски договор, според Der Spiegel, е била разпространена от съветника на канцлера по европейските въпроси Николаус Мейер-Ландрут. Това е станало по време на разговори в Брюксел, като Ландрут е изтъкнал, че германското правителство иска въпросният Конвент да се свика до края на годината. По-точно най-голямата икономика в Европа желае първата среща за новия договор да бъде проведена през декември. Любопитното е, че Мейер-Ландрут беше говорител на Европейския конвент в периода 2002-2003 г., когато бе създадена Европейската конституция. Франция и Холандия я отхвърлиха през 2005 г., но тя стана база за Лисабонския договор, който все още е в сила.


Много от държавите членки не желаят да подкрепят началото на нов и със сигурност доста продължителен процес на институционални реформи в съюза. И с право, имайки предвид изключително трудните дискусии и разногласия по време на изработването на Лисабонския договор. Някои като Ирландия например трябва да поставят на референдум всяко едно ново споразумение. Освен това не бива да се забравя, че един нов договор ще засили напрежението в страни като Великобритания, където опозицията срещу по-близка политическа интеграция в ЕС става все по-силна и дори вече призовава за излизане от общността.


Информацията на Der Spiegel идва в момент, когато, както по всичко личи, Меркел започва да подготвя общественото мнение в Германия за следващия етап на евроинтеграцията. През миналата седмица канцлерът подкрепи кампания, която цели да убеди германците в ползите от засилване на сътрудничеството. Наречена Ih will Europa (Аз искам Европа), тя включваше и видеосъобщение, описващо добродетелите на евроинтеграцията, която носи мир, просперитет и разбиране с нашите съседи. В сайта на кампанията, в писмено обръщение към хората, Меркел заявява: Европа не е просто въпрос на съзнанието, Европа е и си остава въпрос на сърцето. Европа е нашето бъдеще.


Аз искам Европа събра известни германски политици от миналото и настоящето, звезди на спорта и др. като президента Йоаким Гаук, бившия канцлер Хелмут Шмит, капитана на националния отбор по футбол Филип Лам... А колко далеч е способна да стигне Меркел в преследването на мечтания от нея по-силен от всякога Европейски съюз ще покаже бъдещето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във