Банкеръ Weekly

Общество и политика

МЕЖДУВЕДОМСТВЕНИЯТ СЪВЕТ СКОВА РАМКАТА НА СДЕЛКАТА ЗА ДЗИ

Правителството ще пробва да продаде ДЗИ до края на тази година, научи в.БАНКЕРЪ.


Преди няколко дни Междуведомствената комисия, в която влизат Пламен Орешарски като представител на Министерството на финансите, Захари Желязков и Илия Калоферов от Агенцията за приватизация, Борислав Ставрев от Делойт и Туш и Димитър Димитров и Тодор Цветков, които представляват ДЗИ, внесе в Министерския съвет становището си за приватизацията на Института. Документът съдържа препоръки на комисията какъв процент да бъде предложен за продажба, цените, около които да се преговаря, вида на приватизационната процедура и начините за нейното довеждане до успешен край.


Докладът на междуведомствената комисия, съдържащ условията за раздържавяването на ДЗИ, трябваше да бъде готов още през юни. Според запознати приватизационната процедура се е забавила заради възникналите проблеми около продажбата на БТК и БУЛБАНК. Държавата не можела да се справи едновременно с всички големи приватизационни сделки и затова задържала тази за ДЗИ.


Раздържавяването на БТК пропадна, БУЛБАНК стана италианска и дойде редът и на държавния застраховател. ДЗИ бе обявен за продан с решение N1058 от 12 ноември на надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Седмица по-късно решението бе публикувано и в Държавен вестник. В началото на тази година бе проведен конкурс за определяне на фирмата, която да извърши дю-дилиджънса на компанията. Спечели го Делойт и Туш (Deloitte amp; Touche) и оценката за състоянието на държавния застраховател бе готова още през април. Месец по-късно бе съставена междуведомствена група, която трябваше да подготви условията, по които ще се раздържави компанията. Официалното обявяване на продажбата на ДЗИ се забави с цели три месеца. Твърди се, че това е реверанс към работещите в застрахователната компания, за да имат време да учредят своето РМД. То стана факт на 18 май. Сегашното становище на междуведомствената комисия ще ускори и съставянето на информационния меморандум. Очаква се в началото на септември той да бъде одобрен и от Министерския съвет, след което ще започне набиране на оферти. При повече късмет държавата може да сключи сделка до края на тази година. Но доста приватизационни, финансови и застрахователни експерти са скептични за този срок. В становището си Междуведомственият съвет предлага да бъдат продадени между 51 и 67% от капитала на ДЗИ. Малък процент от акциите да се заделят за задоволяване на реституционни претенции, а останалите държавата да задържи, гласи предложението.


Агенцията за приватизация се е ангажирала до няколко седмици да направи маркетингово проучване точно какъв процент от ДЗИ биха закупили заинтересованите от сделката инвеститори. В зависимост от това колко процента ще бъдат изтъргувани има и няколко сценария за осъществяването на самата продажба.


Ако кандидатите искат да притежават 67% от него, всичко е ясно - толкова ще бъдат и продадени. Ако обаче болшинството от сериозните купувачи на ДЗИ желаят да придобият само 51% от активите на компанията, толкова ще бъдат предложени за касова приватизация. Остатъкът ще бъде предложен на фондовата борса, и то преди да започнат преговорите за касова приватизация. С този ход държавата се надява борсата да вдигне цените и евентуалните стратегически инвеститори да развържат по-широко кесиите си.


Що се отнася до цената, за която държавата е склонна да се раздели с определения за продажба дял - тя е около 40 млн. щ. долара - такава е оценката на Делойт и Туш. Преговори с потенциален купувач пък е методът, който предлагат от Междуведомствения съвет.


За участие в раздържавяването на ДЗИ ще бъдат поканени големи стратегически инвеститори. В материала на Междуведомствения съвет изрично е записано кандидатите да не са регистрирани в офшорни зони, да са застрахователни компании и да имат опит в управлението на подобни дружества в Централна и Източна Европа.


До момента интерес към наддаването за ДЗИ показаха Ти Би Ай и ЕБВР, които са акционери в ЗПАД БУЛСТРАД. Сред първите проявили интерес към приватизационната сделка е и италианската Дженерали. Наскоро Интерамерикан също загатна, че би купил държавния застраховател. Според сигурни източници гърците няма да се включат самостоятелно в наддаването, но са склони да участват в евентуален консорциум с други кандидати.


Сериозен интерес към ДЗИ проявява и френският консорциум Юреко, който обединява седем застрахователи. Срещу 800 млн. щ. долара миналата година французите закупиха 30% от националната полска застрахователна компания - PZU. Преди десетина дни с мениджърите на ДЗИ се срещнаха и представители на немската компания Алте Лайпцигер Европа. Сериозен интерес за участие в приватизацията на държавния застраховател проявяват Алианц и Мюних Ре. Те обаче няма да участват в наддаването чрез българските си дружества, тъй като междуведомствената група настоява кандидатите за ДЗИ да имат по-голяма капитализация от него, а Алианц-България и Орел не отговарят на това изискване.


Но ако участват в наддаването, Алианц и Мюних Ре, няма да го направят пряко, а чрез дъщерни дружества, за да избегнат ограниченията на Закона за защита на конкуренцията.


На опашката от кандидати за ДЗИ се нареди и Ей Ай Джи.


Преди време се говореше, че в предстоящото наддаване в съдружие с РМД-то на ДЗИ смятат да участват ПИБ, БРИБанк и Нефтинвестбанк. Междуведомствената група обаче предлага да няма преференциални акции за мениджъри и работещи в ДЗИ и те ще могат да участват в търга на общо основание. При създалата се ситуация застрахователите смятат, че мениджърите на Института са се отказали да се кооперират с български банкери и ще заложат на сътрудничество с чуждестранните компании. Според запознати с най-много симпатии сред мениджърите се ползва Интерамерикан. Представители и на другите компании продължават да ухажват ръководството на ДЗИ, тъй като знаят, че евентуално коопериране с РМД-то или онова, в което то ще се трансформира, може да им донесе само преимущество в преговорите. Според експертите печелившият вариант за раздържавяването на ДЗИ е консорциум между мениджърите на компанията, голям чуждестранен застраховател и инвестиционен фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във