Банкеръ Daily

Американският посланик Херо Мустафа:

Международният ден за правата на човека е повод да се замислим за предизвикателствата пред всички нас

S 250 df407737 171c 43d3 8e2d a267f31b29e2
S 250 82ab3153 df35 4c1f 9aae d6f380beb3f0
S 250 42f1452d a16c 4a1f b58f ed3519fa790f

„Световният ден за правата на човека е изключително важен ден. От една страна е повод да празнуваме това, че преди седемдесет и една години подписахме Всеобщата декларация за правата на човека и оттогава сме изминали толкова дълг път в тази посока - хората да се радват на повече свобода и равенство, на зачитането на достойнството и правата им.  Но този ден е важен и защото ни кара да се замислим върху предизвикателствата, които остават пред нас." Това заяви в специално послание американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа на форум, организиран от омбудсмана Диана Ковачева по повод на Международния ден за правата на човека.

По думите й защитата на правата на човека е отговорност, която лежи върху всеки от нас – това е отговорност не само на държавата, но и на всеки отделен гражданин, не само в България, но и по целия свят. "Всички ние, които сме се събрали днес на това събитие, сме избрали роля, която ни поставя в предните линии на тази борба. Диана Ковачева е един от тези хора. Като ваш национален омбудсман тя има възможност да работи в полза правата на гражданите и се гордея с факта, че ни е събрала днес“, посочи още американската посланичка.

 Институцията отбеляза събитието с Ден на отворените врати и бе домакин на студенти-юристи от СУ, УНСС, НБУ и ЮЗУ с интерес към правозащитната тема. С приветствие към младите хора в инициативата се включи и Цвета Караянчева - председател на Народното събрание.

„Няма по-естествено място да говорим за правата на човека от институцията на омбудсмана и то с млади хора, които са се посветили на юридическите науки. Всеки един млад човек трябва да знае правата си, защото живяхме във времена, когато имаше цензура, когато нямаше възможност да изкажеш свободно своето мнение, когато за изказване на мнение, те водеха някъде – там където трябва да мълчиш, където те малтретират. Това са времена, които безвъзвратно са отминали“, подчерта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и посъветва младите хора никога да не се притесняват да казват истината и смело да държат на мнението си.

От своя страна омбудсманът Диана Ковачева отбеляза, че правата на човека са важна и неотменима ценност в целия свят. "Инициативата на ООН тази година е напълно адекватна и нашето събитие е абсолютно в синхрон с нея – да дадем път на младите в защита на основните права. ООН днес казва, че младите хора трябва да бъдат активни в защита на основните права, затова институцията на омбудсмана покани студенти от юридическите факултети на университети от страната, които да се запознаят с работата на омбудсмана, който е основната национална правозащитна институция на България“, каза Ковачева. Тя увери младежите, че вратите на институцията са отворени не само в днешния ден, но и занапред, ако искат да се занимават сериозно с правозащитни теми.

Студентите имаха възможността да се запознаят на място с работата на омбудсмана по сектори  - „Приемна на гражданите“, „Право на собственост“, „Международни стандарти и нормативна уредба“, „Права на потребители на административни и обществени услуги“ и др. Те зададоха и своите въпроси на омбудсмана, които бяха свързани с най-актуалната проблематика – чистотата на въздуха в столицата, защита на гражданите от банките и монополите и др. 

Студентите влязоха и в конкретен казус като им бе дадена възможност да измислят как да защитят от закриване едно училище  от Североизточна България - казус, решен успешно преди време след намесата на омбудсмана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във