Банкеръ Daily

Общество и политика

Международни наблюдатели идват за изборите

На предсрочните парламентарни избори на 5 октомври ще има международни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

Той уточни още, че девет политически партии и две коалиции със сигурност ще участват на предсрочния вот на 5 октомври, след като техните документи са проверени и протоколите им са върнати. Крайният срок за регистрация изтече вчера, а проверката на документите продължава до 23 август, като до сега книжа подадоха общо 22 партии и седем коалиции.

Една от партиите - Български комунистическа партия (БКП) е регистрирана два пъти. Веднъж от Зорка Спасова, която е представляваща формацията и втори път от Крум Захариев. В първия случай на БКП не са достигнали минималния брой 2500 подписа, а във втория - Захариев не е представил необходимите документи, с които да се регистрира партията за участие на изборите. Все пак БКП най-вероятно ще получи шанс да се яви на вота, след като на Зорка Спасова е дадена възможност да довнесе допълнителен брой парафи.

В бюлетините на 5 октомври политическа партия "Друга България" със сигурност няма да фигурира. Причината е, че заявлението и документите, които са необходими за регистрация са невалидни. Подписката, която трябва да бъде представена и в електронен вариант е невалидна и поради тази причина партията няма как да бъде регистрирана от ЦИК за изборите.

Очаква се броят на кандидатите за народни представители да се увеличи, тъй като на 25 август изтича крайния срок, в който инициативните комитети имат право да внесат своите документи за регистриране. До 30 август е последната дата, в която пред Върховен административен съд може да бъде обжалвано решене на ЦИК за допускане или недопускане на партия, коалиция или инициативен комитет на предсрочния вот.

По думите на Андреев партиите и коалициите ще имат право да ползват медийни пакети при отразяване на предизборната кампания само и единствено в случай, че имат кандидати във всички 31 изборни района в страната. Стойността на държавната помощ е до 40 хил. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във