Банкеръ Daily

Общество и политика

Международната банка за възстановяване и развитие ще ни консултира в областта на образованието

Депутатите ратифицираха Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на образованието и науката и Изпълнителната агенция "Оперативна програма за "Наука и образование за интелигентен растеж" и Международната банка за възстановяване и развитие.

То е в изпълнение на подписания меморандум за разбирателство от 1 септември 2015 г. между Правителството на Република България и Международната банка за възстановяване и развитие за партньорство и подкрепа в усвояването на Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Целта на настоящия законопроект е да осигури основа за сътрудничество с МБВР в областта на науката и образованието и за подкрепа на процеса на програмиране на новата оперативна програма за наука и образование за следващия програмен период.

Преди гласуването отново избухна остър спор между БСП и ГЕРБ.

"Това е поредният такъв договор, който се сключва между Световната банка и образователното ведомство. Това е порочна практика и ние ще гласуваме "против" предложеното споразумение“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от левицата Николай Цонков.

Според него образованието и науката в България продължават да бъдат "тежко недофинансирани", което води до натрупването на сериозни проблеми.

Социалистът обвини управляващите в грешни политики в тази сфера и допълни, че с подписването на това споразумение те признават, че не могат да се справят с проблемите в образованието.

По думите му 3 млн. лева, каквато е стойността на споразумението, е твърда висока цена, която страната ни трябва да плати за услугите. 

"Цинично е поведението и отношението към една важна тема на някои колеги. Във време, в което се дават изключително много средства за образование в България, което никога не е било в историята на българското образование, да се изправиш и да кажеш, че има недофинансиране – цинично е", отговори Галя Захариева от ГЕРБ

Тя обвини червените депутати, че резултатът е бил никакъв, когато е управлявала БСП.

Захариева призова всички да подкрепят споразумението, защото то ще осигури добър обмен с експертите от Световната банка и припомни на левицата, че по време на тяхното участие в управлението министри са ходели на обмен чак в Сингапур, за да придобиват знания и умения от образователната система там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във