Банкеръ Daily

Общество и политика

„Международен джаз фестивал д-р Емил Илиев“ - мисията продължава

Малко повече от месец ни дели от джаз събитието на годината – „Международният джаз фестивал д-р Емил Илиев“. Той носи името на основателя световноизвестния джаз фестивал в Банско. Наследниците на д-р Емил Илиев в лицето на съпругата му - д-р Татяна Илиева - го организират тази година за първи път след кончината му през 2020 г., от 5-и до 9-и август в курортния комплекс „Боровец“, в откритото пространство пред хотел „Рила“.

Повече за музикалната програма може да прочетете в Banker Special.

Важна подробност е, че за децата на 6-и август, от 11 часа в хотел „Рила“ ще има специална Джаз академия с ръководител Петя Миладинова. Освен това същия ден ще има и конкурс за рисунка на тема „Що е джаз?“ Отново на 6-и август от 17 часа в хотел „Рила“ ще бъде представянето на биографичната книга за д-р Емил Илиев – „Доктор Джаз – Изкуството да лекуваш с музика“. Виолета Цветкова, редактор на книгата, разкри по време на пресконференцията, провела се в БТА на 29 юни, някои любопитни детайли около нейното написване.

Тя съдържа интересни случки от живота на д-р Илиев, разказани от съпругата му – кардиологът д-р Татяна Илиева. Включва описание на първата им среща през 1996 г. и интересни епизоди, изпълващи живота му. Сюжетът се развива в две линии - превъплъщенията на д-р Илиев в областта на медицината и на музиката.

Идеята за заглавието на книгата „Доктор Джаз“ е на д-р Татяна Илиева. Друг любопитен детайл е, че сюжетът започва с Виена и със златна писалка. Накрая завършва отново с австрийската столица и с една от великите роли на оперния певец Николай Гяуров, пред когото д-р Илиев се прекланял.

Финалът на книгата е много позитивен – с убеждението, че наследниците и приятелите на доктор Илиев трябва да продължат неговата мисия.

Д-р Илиева уточни, че когато преди малко повече от година и половина в същата зала в БТА се провела пресконференция на тема „Съдбата на джаз фестивала след кончината на неговия създател“, тя изобщо не била настроена оптимистично – дори напротив. Тогава изказванията в залата били критични, въпросите провокативни, но ето че днес тя е убедена, че съпругът й - д-р Емил Илиев е изпълнил мисията си в Банско – постигнал е целта си, когато на 8-и август 1998 г. с меценатски подбуди е създал най-големия джаз фестивал в България.

Той успял да превърне зимния курорт в Банско в привлекателно място и през лятото, популяризирайки го чрез джаз музика. Ето защо сега неговите наследници са взели решение да продължат делото му, но на друго място.

 „Боровец“ не се нуждае от никаква реклама и популяризиране – това е най-старият зимен курорт в България и международният джаз фестивал освен на неговото гостоприемство ще се радва и на любезното домакинство на община Самоков.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев изрази задоволство, че визията за фестивала се допълва с мястото – с енергийната планина Рила, която успокоява, лекува и зарежда - също като музиката.

„На всички нас в община Самоков и в Боровец винаги ни е липсвал такъв фестивал. Освен това сме задължени да почетем паметта на Румен Тосков“ – спомена кметът известния джаз пианист и композитор, родом от Самоков.

Диригентът на Бигбенд Благоевград обяви, че, както д-р Илиев винаги е държал, техният оркестър ще открие фестивала. Специален гост ще бъде Васил Петров, който едва ли някога е пропуснал негово издание.

Бигбендът ще представи някои от най-хубавите творби на Румен Тосков, който през 2005 г. пише джаз стандартите за него и за Васил Петров.

На откриването на фестивала ще зарадват публиката си и изпълнителките Надя Тончева и Христина Кацарска.

Красимир Желязков от Монтуно-БГ, когото почитателите на джаза ще имат шанса да чуят на 9-и август, обяви, че в концертната вечер ще представи някои от изпълненията на бенда, които през месец май са били класирани в топ 5 на една от най-големите платформи за етномузика.
Повече подробности любителите на джаза ще могат да научат по време на самия фестивал – всеки ден преди концертите ще има пресконференция с участниците.

Фестивалът в най-стария зимен курорт ще е с двама водещи и със симултанен превод на английски – така, както винаги е искал д-р Емил Илиев, по спомените на режисьора Борис Панкин. Той, заедно с журналиста Николай Захариев, който е водещ на предавания за джаз по БНР, ще са като Саймън и Гарфънкъл.

Икономистът Боян Славенков обяви, че заедно с представители на науката и медицината ще се обединят и ще предложат на президента Румен Радев, който ще е патрон на фестивала, д-р Илиев да бъде почетен посмъртно с отличието „Св. Св. Кирил и Методий“.

В същото време д-р Татяна Илиева съобщи, че на 23-и юни Столичният общински съвет е взел решение улица в община Витоша да носи името на д-р Емил Илиев. Освен това на негово име ще бъде учредена награда, която ще се връчи на фестивала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във