Банкеръ Weekly

Общество и политика

Между футбола и археологията

Начинът, по който държавата определя приоритетите си, е ,меко казано, объркващ. Пари за спешни операции за хора в нужда няма, периодично не достигат и лекарства за онкоболните. В същото време финансовият министър редовно отпуска допълнителни средства за археология, а премиерът се е заел да спасява задкулисно футболни отбори. Нищо против културата и спорта, естествено. Само че е възмутително да се оставят важни за България сектори недофинансирани и после капка по капка да им се отпускат контролирано я по няколкостотин хиляди, я по милионче. Не защото е ненормално да се появи нужда от извънредни харчове. А понеже те носят със себе си риск от договорки, за които може би никога няма да чуем. Преди време в интервю за БАНКЕРЪ председателят на Сметната палата Валери Димитров каза, че между 2008 и средата на 2011 г. бюджетът е бил коригиран над 3500 пъти! Именно това са допълнителните средства, които се отпускат по различните пера през годината и които парламентът не е одобрил.


Като изключим нормалното подозрение към еднолично вземани решения, още по-опасни ни се струват решенията, вземани от еднолични увлечения. Не че вземащите решенията не могат да имат увлечения - въпросът е да има усет кога манджата се пресолява. През миналата година ТЕЦ Марица -изток 2, която е държавна собственост, изведнъж се оказа собственик на ФК Берое. След което премиерът Борисов съумя да намери спонсори за ФК Марек. След което обеща на ФК Пирин милион за ремонт на спортния интернат в Благоевград и строеж на трибуна на стадион Христо Ботев. След това обяви, че търси спонсор на Левски. Едва ли, ако можеше да погледне в бъдещето, президентът на ЦСКА Димитър Борисов щеше тогава да се закача, че не би било лошо министър-председателят да намери спонсори и за тях. Защото той наистина го направи, но вече парите идват с условие за ограничаване (и май за отнемане) ролята на титаните. И за задвижване на проекта Южен поток. Ето версиите на двете страни за срещата - на разбиращия собственик и на загрижения за футбола премиер:


Димитър Борисов, ЦСКА: Искаме да се отдръпнем от оперативната власт. Останалото са предположения на определени хора, инициативни комитети, бизнесмени... Стигнахме до това решение, защото се появи негативизъм срещу Титан, а компанията има добро име в обществото. Решихме да не си пречим. Явно сме допуснали грешки. Имахме доброжелателен разговор с премиера Бойко Борисов. Той е загрижен за футбола ни. Говорихме как могат да се оправят някои неща. Премиерът каза, че би могъл да говори с Христо Стоичков за президент на ЦСКА. Емил Димитров може да ни помогне с опита си.


Бойко Борисов: Сегашното ръководство на ЦСКА има голям проблем и с публиката, и с отбора. Същевременно те работят в много български общини, в чистотата. Говорих с президента Борисов и му казах буквално: Или се занимавайте с едното, или с другото, ако нямате възможност. В противен случай поставяте под съмнение цялата си дейност. А София сега е много по-чиста. Казах му, че се справят много добре в чистотата, докато има напрежение във футбола. Доколкото знам, има преговори с инвеститори, но от тях зависи.


Това е моделът, по който явно се решават проблемите на страната - на четири очи с премиера. Закони, процедури, права и правила идват след това. Доброволният отказ от собственост след разговор с министър-председателя обаче е ситуация, която повдига сериозни въпроси. Още повече съвсем пресен е споменът за начина, по който Локомотив - Пловдив, стана собственост на бизнесмена Марешки.


Финансовият министър Симеон Дянков също си има гъдел - археологията. Тъй като му липсва убедителното и респектиращо присъствие на Борисов обаче, той стреля с оръжието, което има под ръка - хазната. За последно Брад Пит с очилата отпусна извънредно 900 хил. за разкопки, а през последните месеци това се превърна в традиция. Индиана Джоунсовият нюанс облагородява много профила му на безмилостен финансист, привърженик на фискалния консерватизъм, който постави БАН на колене. Като млад Дянков е искал да стане археолог или архитект, призна самият той преди години в интервю. Откакто е министър, страстта му се разви изключително буйно под вещия поглед на Вежди Рашидов и Божидар Димитров. Щом става въпрос за културно наследство и още повече е икономически изгодно - защо не? Още при намирането на останките на Йоан Кръстител в Созопол през 2010 г. Дянков обясни, че инвестициите в история и археология се възвръщат средно над 200 пъти.


През седмицата пък финансовият министър настоя ултимативно Георги Гергов да се разбере в община Варна за собствеността му върху изкоп за голям магазин. Преди около три десетилетия там започва да се копае, за да се строи, но работниците се натъкват на археологически находки и проектът се замразява. До есента трябва да се реши проблемът. Г-н Гергов трябва да разбере, че строеж там няма да има. В негов интерес е да работи добре с нас - обяви Дянков и каза, че правителството ще отпусне за културните ценности 2.5 млн. лева. - Виждате какъв цирей има в центъра на най-хубавия ни град по Черноморието, коментира той изкопа. За да бъде по-убедителен, спомена и Онзи, чието име отваря всички врати. Според думите му лично Борисов е разпоредил на главния архитект на Варна (впрочем доста странна йерархична подчиненост) да работи върху план за облагородяването на т.нар. Дупка във Варна. Гергов пък, въпреки че е доказал, че може да се бори повече от успешно срещу държавата, смирено обясни, че е патриот и че ще се разбере с властта, щом искаме да развиваме града.


Хобитата на политиците винаги са оставяли следа. Голяма емоция за Георги Първанов беше ловът. Злите езици приписваха на ловната му дружинка сериозно кукловодство и вземането на изключително важни решения. Ако се върнем много назад, по римско време пък ще се сетим за Нерон - императора артист, за когото се твърди, че е подпалил Рим. Обхванат от силно актьорско вдъхновение по време на пожара той е рецитирал стихове. Хобитата на Борисов и Дянков поне изглеждат по-безобидни и едва ли ще подпалят държавата. И все пак са индикатор, че има нещо, което тлее.

Facebook logo
Бъдете с нас и във