Банкеръ Daily

Бойко Борисов

Между България и Косово няма нерешени въпроси с политическа чувствителност

S 250 30c77041 89c7 47c3 b10d 2e0e829458e4
S 250 109d95bc 2ea9 4fe8 bf99 91836c88ef6f

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с премиера на Република Косово Албин Курти. Двамата разговаряха в рамките на провеждащата се в Мюнхен конференция по сигурността. Българският министър-председател поздрави Курти по случай избирането му на премиерския пост.

Според Борисов процесът по формиране на правителството в Косово е показал постигането на високо равнище на политическа зрялост. Той изрази надежда, че страната ще премине към изпълнение на необходимите вътрешни реформи. "Косово е като един събирателен образ на проблеми и очакване за добро бъдеще. Зависи как го водите", обърна се българският министър-председател към Албин Курти. Борисов изтъкна, че между България и Република Косово няма нерешени или открити въпроси с политическа чувствителност, като двустранните отношения винаги са се характеризирали с взаимно доверие.

По думите на Борисов е налице неизползван потенциал за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, инвестициите и туризма. Основание за оптимизъм дава рекордният стокообмен през 2018 година от 77.6 млн. евро, както и запазването на положителната тенденция и през 2019 година.

Българският премиер акцентира също върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани, която представлява стратегически интерес за България и ЕС. Пример за българската подкрепа за европейския път на Косово е и предоставената миналата година безвъзмездна финансова помощ по програмата Официална помощ за развитие от 94 хиляди лева. В рамките на разговора Борисов изрази надежда, че новото правителство на Косово ще продължи усилията и ще допринесе за създаването на условия за пълна нормализация на отношенията със Сърбия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във