Банкеръ Daily

Общество и политика

Между 40 и 50 инцидента месечно се случват в БДЖ

Между 40 и 50 инцидента с влакове се случват всеки месец и това е тенденция, която не се е подобрила през последната година. Това заяви председателят на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Григори Григоров. Той обаче обеща, че през следващите 12 месеца това ще бъде силно подобрено.

"Средният недостиг на локомотиви е около 15 на ден, при необходимост от 128 локомотива дневно", посочи Григоров пред БНР. По негови думи често в БДЖ жертват графика, за да не се допускат големи инциденти. Основният проблем, който от холдинга не са успели да решат, е вътрешната организация на ремонтите, която води до недостиг на подвижен състав и до по-лошо изпълнение на разписанието.

Компанията ще обяви през следващата седмица обществена поръчка за 40 нови вагона. През април тази година бе проведено обществено обсъждане за параметрите на новите влакове. Около 300 вагона на средна възраст 35 години се използват от БДЖ. "До края на септември или началото на октомври ще бъде обявена поръчка за нови 6 локомотива или 10, които ще бъдат на 160 км/ч. Надяваме се за 12 месеца да бъдат доставени", обяви шефът на държавните железници и добави, че има предвидени 64 млн. лева за подобряване на техническото състояние на влаковете, но може би няма да бъдат инвестирани изцяло през тази година, защото поръчките вървят бавно.

Не се предвижда повишаване на цената на билетите, каза още Григоров. Също така уточни, че новият график на движение на влаковете, който холдингът ще обяви, е оптимизиран, за да може да предостави по-добри условия на пътниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във