Банкеръ Daily

Общество и политика

Меглена Кунева: Кабинетът да заеме категорична позиция за Каталуния

България трябва да изрази своето мнение по референдума в Каталуния, така както направиха вече европейските институции, както и премиерите на повечето държави. От нас се очаква това и защото вече сме в тройката председатели на ЕС. Нека не оставяме никакво съмнение, че председаелството ни вече е започнало и имаме мнение. Това каза пред телевизия Блумбърг Меглена Кунева, първи български еврокомисар и вицепремиер по европейските въпроси 2014-2016 г.

"Според мен българската държава в лицето на правителството трябва да заяви, че водещи в преценката са върховенството на закона и воденето на диалог. Референдумът противоречи на конституцията и е нелигитимен. Това е единствено правилната позиция. Това е вътрешен за Испания въпрос и затова правителството й не приема трета страна за медиатор на спора между Каталуния и националната власт. Обратното би означавало да се признае, че имаме на практика сепаратизъм. Призивите за диалог от страна на европейските политици трябва да бъде чут от всички в Испания. Има толкова много печални исторически примери, които могат да се цитират в европейската ни история, катастрофи, които е можело да бъдат предотвратени през спазване на закона и неговата обединяваща сила.  Сигурна съм, че испанците ще бъдат на висотата на демокрацията, която са защитавали", коментира Кунева.

Тя подчерта, че паралел между Каталуния и Косово не може да бъде правен.

"Много жалко, че тези думи прозвучаха при визита в България.  При вторите отделянето им беше процес от разпадането на една федерация и следствие от тежки престъпления срещу хората. Референдумът в Каталуния е неконституционен и цели сепаратизъм. Българският премиер пропусна това обяснение на думите на сръбския си колега", заяви Меглена Кунева.

Относно членството на България и Румъния в Шенген Кунева бе категорична, че не бива то да се използва от партньорите в ЕС за наказание за незавършена съдебна реформа или липса на борба с корупцията. "Ако искат да ни накажат да спрат еврофондовете, но да се  поставя под въпрос сигурността на всички европейски граждани, не е правилно и многократно съм го казвала на Европейски съвети", добави тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във