Банкеръ Weekly

Общество и политика

МЕДИКА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЪНУВА ЕВРОПЕЙСКАТА ИНВЕСТИЦИЯ

Първата сделка, която ръководството на Българския постприватизационен фонд (БППФ) одобри на 26 март 1999 г., за съжаление все още не е реализирана. Специалистите от фонда започват да проучват Медика - Сандански, още през август 1998 година. Първоначално БППФ смята да инвестира във фармацевтичния завод 2.5 млн. долара, но допълнителните проучвания показват, че няма нужда от толкова пари, и последната договорка с мажоритарния собственик - Доверие-Обединен Холдинг, е да се вложат 1.9 млн. евро. Първоначално проблемът, който задържа сделката почти година, е, че държавата доскоро имаше блокираща квота в дружеството. Предприятието беше продадено чрез търговете на масовата приватизация и след нея частни станаха 67% от капитала му, без една акция. През ноември 1998 г. с писмо до тогавашния министър на промишлеността Александър Божков Доверие-Обединен Холдинг и БППФ искат правителството да продаде остатъчния си дял или да се съгласи капиталът на Медика да бъде увеличен. Министърът е съгласен, но въпреки положителната му резолюция нищо не се случва. Българският постприватизационен фонд предлага на Министерството на промишлеността да се направи оценка на дружеството и ако тя бъде приета, по нея да се определи емисионната стойност на акциите от увеличаването на капитала. Министерството първоначално не се съгласява на подобна стъпка. По-късно фондът все пак прави оценка на Медика - Сандански, и тя е

12 долара на акция

С нея първо се съгласява мажоритарният собственик (холдинг Доверие), а след това и Министерството на промишлеността.


Междувременно обаче Медика - Сандански, попада в списъка на Агенцията за приватизация за т.нар. пилотни приватизации чрез борсата. Конкурсът за продавач на остатъчния дял печели инвестиционният посредник Капман, който обещава да продаде акциите по 40 лв. едната - близо два пъти по-скъпо от направената оценка. Единственият възможен кандидат за пакета бе мажоритарният собственик Доверие-Обединен Холдинг. За неговите мениджъри естествено цената бе нереално висока. Капман не успя да намери друг купувач и през август миналата година акциите се върнаха обратно в Агенцията за приватизация. Цената на остатъчния пакет бе намалена и Доверие-Обединен Холдинг го купи.


Този акт отвори вратата на Медика за БППФ (защото едно от инвестиционните ограничения, които поставя ЕБВР, е, че фондът не може да инвестира в дружества, в които държавата владее над 34% от капитала). По искане на Доверие-Обединен Холдинг част от инвестицията на фонда трябваше да се реализира чрез увеличение на капитала и друга част - чрез емисия на конвертируеми облигации. Причината холдингът да настоява за издаване на конвертируеми облигации е, че е искал да запази за данъчни цели контрола върху повече от 51% от капитала. В такъв случай Законът за счетоводството позволява резултатите на предприятието да бъдат отразени в консолидирания баланс на холдинга. На 16 октомври миналата година се проведе общо събрание на Медика - Сандански, на което се прие

решение за увеличение на капитала

В надзорния съвет на дружеството влезе Александър Гебов, като представител на БППФ. Медика обяви, че печалбата му за 1998 г. е 3 068 078 780 стари лева и полагащият се на акционерите дивидент е 3.50 лв. на акция. Така в края на ноември 1999 г. сякаш всички процедурни препятствия са преодолени, но тогава идва още една изненада.


По закон новоприватизираните дружества могат да не плащат данък печалба в продължение на пет години. Данъчната преференция обаче е обвързана с няколко условия. Едно от тях е предприятието да е било абсолютно изрядно - да е платило на държавата всички други данъци. Но е известно, че ако данъчните инспектори се помъчат, винаги могат да открият някакъв пропуск. Намират и на Медика, Сандански - данък за около 50 хил. нови лева, който дружеството трябвало да плати към 31 януари 1998 г., е платен на 5 февруари 1998 година. Това закъснение от пет дни дава основание на данъчния инспектор, проверявал предприятието, да реши, че данъчната ваканция отпада и спестената сума трябва да се възстанови. Освен това директорът на завода (който после е уволнен) и главният счетоводител (също впоследствие уволнен) не са попълнили правилно данъчните декларации и в края на ноември 1999 г. Медика получава известие от служба Големи данъкоплатци, че дължина държавата 2.5 млн. лева

и те трябва да се платят веднага. Сумата е сбор от спестения данък и наказателните лихви за две години. Искането тя да бъде незабавно платена означава ни повече, ни по-малко фалит на предприятието.


Българският постприватизационен фонд наема консултантската фирма Кей Пи Ем Джи (KPMG) да проучи случая. Международните одитори установяват, че става въпрос за пропуск на данъчния инспектор. Въз основа на това заключение Медика - Сандански, подава жалба във финансовото министерство, от което все още повече от месец чака официален отговор. Вероятно за предприятието цялата работа ще се размине с плащането на 150 хил. лева.


Иначе договорът за инвестицията е готов и след решаването на проблема с данъчната администрация парите ще влязат в предприятието незабавно. Друг е въпросът, че неизменно се спазва лошата традиция хубавите неща да стават бавно и мъчително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във