Банкеръ Daily

Общество и политика

Медийната комисия единодушно одобри проект за изменение на Закона за радиото и телевизията

Парламентарната комисия по културата и медиите единодушно одобри на първо четене проект за изменение на Закона за радиото и телевизията. Промените се налагат заради необходимостта от транспониране в националното законодателство на разпоредби на Еевропейската директива за аудиовизуалните медийни услуги.

Съветът за електронни медии ще трябва да контролира и платформите за споделяне на видеоклипове. Заместник-министърът на културата Амелия Гешева представи пред депутатите акценти от проекта.

"Създава се регистър на доставчиците на услуги на платформи за видеосподеляне под юрисдикцията на България с цел по-голяма прозрачност относно действителните собственици на медиите. СЕМ включва в съществуващите си регистри връзка към информацията за структурата на собствеността и за действителните собственици на съответните доставчици, която е достъпна в Търговския регистър и разпоредби за насърчаването на медийната грамотност  - нещо, което ние считаме за изключително важно", обясни тя.

Директорът на административна дирекция на Българското национално радио Милен Митев заяви, че Радиото подкрепя законопроекта, но отправи и искане: "Единствено в хода на общественото обсъждане БНР изрази становище в полза на това, тъй като в момента паралелно имаме два законопроекта за изменение на Закона за радиото и телевизията те да бъдат гледани едновременно в своята съвкупност, въпреки че се отнася за различни части от закона".

Facebook logo
Бъдете с нас и във