Банкеръ Daily

Общество и политика

Медиците от "Пирогов" прекратяват протестите

На 21.07.21 г. участвахме на среща, проведена в Министерство на здравеопазването между ръководството на МЗ, БЛС и началници на клиники в УМБАЛСМ ”Н.И. Пирогов”.

Това пише в официално съобщение от синдикалните организации към УМБАЛСМ "Пирогов". Публикуваме позицията без редакторска намеса:

"Страните, след дебати, стигнаха до изводите: 

1. Изказват съжаление и двете страни за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение.

2. Установените административни нарушения от НЗОК ще бъдат разгледани от компетентните органи.

3. Ръководството на МЗ има доверие и продължава да има доверие към лекарите и целия медицински персонал на УМБАЛСМ ”Пирогов”.

4. Страните се обединиха около факта,че е необходима здравна реформа,  с която да се намали възможността в бъдеще да има такива недоразумения. 

След изказаните становища между страните, взели участие в дебатите Синдикатите към болницата смятат, че животът и здравето на пациентите са най-важни и затова е неуместно участието в протестни действия". 

От ръководството на болницата също изпратиха съобщение до медиите, което гласи: "След състояла се среща, организирана от Българския лекарски съюз на 21.07.21 година между Министерство на здравеопазването, началници на комплекси в „Пирогов” и синдикати от болницата, Д-р Иван Маджаров, ръководството на УМБАЛСМ "Пирогов” ЕАД взе решение за прекратяване на протестните действия".

Междувременно стана ясно, че бившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов е приет по спешност в спешната болница.

Той е под интензивно наблюдение. Получил е тежка хипертонична криза, заради продължителния стрес в последните дни. Снощи проф. Балтов се почувствал зле.

Тежкото му състояние може да се дължи на огромния стрес покрай смяната му като директор на "Пирогов". Състоянието му вече е стабилизирано.

Вчера бе последният работен ден на Балтов като директор на болницата.

В "Пирогов" започнаха проверки и обвинения за злоупотреби. Преди дни ръководството на болницата бе сменено от здравния министър Стойчо Кацаров без да бъде уведомен проф. Балтов. От седмица медиците от "Пирогов" протестират в защита на директора си.

"Горд съм че постигнахме толкова много за толкова кратко", написа той на прощаване с колегите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във