Банкеръ Daily

Общество и политика

Медицинските специалисти си направиха собствен синдикат

Синдикат на българските медицински специалисти се казва най-новата организация, която ще защитава правата на медицински сестри, акушерки, фелдшери и физиотерапевти.

Медицинската сестра Мая Илиева, която месеци наред оглавява протестите на работещите в бранша, е избрана за лидер на новия синдикат. Основната му цел е да работи за защита правата на специалистите в здравеопазването и промяна на модела на финансиране в областта на здравните грижи. Организацията вече е регистрирана в съда и фигурира в Агенцията по вписванията.

"Оттук нататък, разбира се, ни чака много работа - договаряне с работодателите по места. Ако не бъдем чути, сме готови да организираме и ефективни стачни действия, независимо от това колко време ще ни отнеме тази подготовка. Времето на мирните протести, според нас, свърши. Идва времето на един истински работещ и професионален синдикат. Защото в момента наистина пари има. Те ги дадоха - 450 милиона (допълнителните пари за здравеопазване за 2020 г.). Но въпросът е къде ще отидат те и кой ще контролира разпределението на тези средства", каза Илиева пред БНР.

Първата градска структура на организацията е учредена на 6 декември в областната болница в Сливен и вече е успяла да се пребори за увеличение на заплатите на медицинските сестри със 100 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във