Банкеръ Daily

Общество и политика

Медицинските специалисти искат допълнителни придобивки заради работата във връзка с коронавируса

В писмо до Министерството на здравеопазването и премиера Бойко Борисов от Синдиката на медицинските специалисти настояват медицинският персонал, който ще бъде на първа линия при възникване на извънредна епидемиологична ситуация във връзка с коронавируса, да получи допълнително заплащане и придобивки за работата, която ще трябва да извърши.

Медицинският персонал да бъде подсигурен със застраховка "Живот" и надеждни защитни облекла, настоява председателят на синдиката Мая Илиева. "Защото се оказа, че на много места няма. Ние искаме не просто обикновени маски, а такива, които са по европейски изисквания в броя, който се изисква за обслужване на такива пациенти", обясни тя.

Ако човек от персонала се зарази и се наложи болничен престой, той да бъде безплатен, искат още от синдиката. "И, разбира се, хората, които са под карантина, задължително да бъдат в болничен отпуск, а не в платен, в какъвто се налага да излизат и в момента", допълни Мая Илиева.

Сестрите настояват и за допълнително заплащане. "Хората, които ще работят с такива пациенти и ще са на първа линия да получат допълнително пет брутни работни заплати за времето, през което ще са там", поясни тя.

"Колко струва, според вас, животът на един медицински специалист, дори е малко. Да не говорим, че много от работодателите вече така или иначе пускат декларации и търсят доброволци, правят списъци, разбира се, срещу допълнително заплащане", допълни медицинската сестра.

От синдиката настояват и за допълнителен отпуск за медицинските специалисти, като компенсация за времето, през което са били под карантина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във