Банкеръ Daily

Общество и политика

Медицинските сестри в Сливен остават в стачна готовност

Сливенските медицински сестри остават в стачна готовност до края на октомври. Това обявиха здравни специалисти по време на протеста  пред сградата на Многопрофилната болница  „Д-р Иван Селимински“. Те продължават да настояват държавата да увеличи заплатите им  до две минимални за страната и искат промяна в Закона за съсловните организации. Към момента заплатите в болницата са между 800 до 850 лева.

Организаторът на протеста - медицинската сестра Надежда Маргинова обясни пред БНР, че след като бъде регистриран Синдикатът на българските медицински специалисти, ще преминат към ефективни стачни действия. "И ако продължават така да неглижират и както се разбра, да се подиграват с нашите надежди и очаквания, това е следващата стъпка", обяви тя.

Медицинските сестри настояват и за промяна на категорията на положения труд. "Смятаме, че нощния труд, вредната среда, напрежението, в което работим, заслужават да ни променят категорията на труд", посочи Надежда Маргинова. Като следваща крачка за уреждане на социалните придобивки предстоят преговори с работодателя за увеличаване на нощния труд в областната болница от един лев на час на три лева.

По-рано министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че не е възможно искането на медицинските сестри за две минимални заплати да бъде удовлетворено, тъй като така техните заплати ще станат по-високи от някои основни лекарски заплати и посъветва протестиращите да преговорят с ръководствата на болниците, които са техни работодатели. Той съобщи, че за системата са били осигурени 86 млн. лв., като преобладаващата част от тях са отишли за заплати. Министърът беше обвинен от опозицията, че кабинетът е излъгал медицинските сестри за увеличението на заплатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във