Банкеръ Daily

Общество и политика

Медицинските сестри се споразумяха с Ананиев след 4-часови преговори

Медицински сестри, подкрепени от лекари специализанти, отново излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването. Срещата им с министър Кирил Ананиев в сградата на ведомството продължи 4 часа, но даде резултат. 

Докато течеше срещата между здравния министър Кирил Ананиев и представители на недоволните медицински специалисти, останалата част от протестиращите блокираха с жива верига движението пред сградата на здравното министерство на бул. "Мария Луиза" и в двете посоки.

Протестът на сестрите е за по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения. Подкрепящите ги лекари са недоволни от новата наредба, според която специализантите на държавна поръчка ще са длъжни да работят 3 години в лечебно заведение, избрано от Министерството на здравеопазването. Ако откажат, ще трябва да връщат държавната субсидия.

Протестиращите предупредиха, че няма да напуснат сградата на институцията с дни, докато не се стигне до консенсус между двете страни. В крайна сметка те все пак излязоха от сградата и обясниха, че този път има желание за диалог и промени. Следващата среща ще се проведе през ноември. 

"Бяхме решили да останем вътре наистина, но има добрата воля нещо да се случи. Нашите заплати са все така нищожни, задълбочава се кризата, колегите напускат България. Едвам връзваме графиците", заяви Веселина Ганчева, една от медицинските сестри, които присъстваха на срещата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във