Банкеръ Daily

Общество и политика

Медицинските сестри разпънаха палатка пред парламента

Протестът на медицинските сестри за по-високи заплати и по-добри условия на труд продължава днес пред Народното събрание. След вчерашната демонстрация, в която се включиха фармацевти и служители на МВР, тази сутрин медицинските специалисти посрещнаха депутатите с разпъната палатка пред Народното събрание. Те са подготвили листовки за народните представители и гражданите. В тях представят проблемите в сферата на здравеопазването.

"В 8:30 часа ще ги чакаме на вратата. Всяка сутрин ще бъдем тук и ще ги изпращаме след работно време с тези листовки. Ще бъдем тук в дните, в които те заседават, и в часовете, в които заседават", заяви организаторът на протеста Мая Илиева.

Когато в парламента не се провеждат заседания, акцията ще бъде на столичните площади "Славейков" и "Света Неделя". Протестът ще продължи, докато не бъдат изпълнени исканията на здравните работници.

Припомняме, протестите на медсестрите продължават от месеци. На 1 март те излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието за повече средства. Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст им възраст у нас  е 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения и общинските болници, заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Facebook logo
Бъдете с нас и във