Банкеръ Daily

Общество и политика

Медицинските сестри изпратиха споразумение до зам.-министър Жени Начева

„Изпратили сме по имейла споразумение до зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева. Споразумението включва старите ни изисквания плюс молбата професията ни да бъде защитена от държавата, която да гарантира минимум, под който да не могат да бъдат назначавани медицински специалисти – две минимални работни заплати“. Това каза пред БНР Мая Илиева, една от медицинските сестри, барикадирали се в сградата на бившия Партиен дом. Тя уточни, че исканията са със срокове за изпълнение.

„Ако споразумението бъде подписано, ще прекратим протеста под тази форма, но протестът ще продължи на палатки“, допълни Илиева. Тя подчерта, че докато това стане ще останат в сградата, „макар и да рискуваме да ни изведат насила“. Медицинската сестра поясни, че протестът им е синдикален и се разграничи от твърденията за партийна организация.

С коментар по темата се включи психологът Тодор Тодоров. „За да се стигне до кризата с медицинските сестри, явно има длъжностни лица, които не са преценили ясно ситуацията… Тези хора е трябвало да видят, че напрежението нараства“, посочи той. По думите му тези жени трябва да бъдат овладени, изведени оттам и да им се окаже помощ.

„Ако имаш няколко човека, които са в нестабилно състояние по някаква причина, има как да се подходи към тях, за да бъде овладяна ситуацията“, категоричен е психологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във