Банкеръ Daily

Общество и политика

Медицинският университет в Плевен отваря Ветеринарен факултет

Медицинският университет в Плевен ще закупи терен, върху който ще построи сграда за бъдещия си факултет по ветеринарна медицина. Правителството е възложило на ректора на висшето училище да сключи договор за придобиване в полза на държавата на 22 454 кв. м. в Плевен, става ясно от решение на Министерския съвет, взето на заседанието му на 2-ри март.

Въпросният терен е частна общинска собственост. Цената на сделката е 1 862 000 лева, които ще са за сметка на бюджета на университета. От датата на придобиване имотът ще бъде обявен за публична държавна собственост и предоставен безвъзмездно за управление на Медицинския университет. В новия факултет в Плевен ще се подготвят ветеринарни специалисти, каквито в момента не се обучават в Северозападния район, а са необходими за местната икономика.

Министерският съвет взима това решение, малко след като стана ясно, че от Министерството на образованието и науката предвиждат реформа в университетите, която да доведе до обединяване на редица от тях с цел да станат по-видими на международната карта.

В рамките на дебатите около предстоящите промени министърът на образованието Николай Денков обяви, че е необходимо обединение в Северозападния регион, което може да стане доброволно със съвместната работа на висшите училища, които са открили там редица филиали. Той си представя едно ново висше училище, което да обедини съществуващите там шест или седем филиала.

За пример министър Денков дава Тракийския университет в Стара Загора, който е създаден от филиали и институти, някои от които са били в доста тежко състояние. Днес обаче, по думите на министъра, това е един от най-добре развиващите се университети в България, който има много силен специфичен профил, свързан с ветеринарната медицина.

Така че големият въпрос е как се вписват амбициите на Медицинския университет в Плевен в посока откриването на нов ветеринарен факултет, предвид предстоящата реформа в сферата на висшето образование и не е ли намеса в автономността му правителството да възлага на ректора да купува терен? 

"Имаме немалък брой филиали в Северозападна България, като в момента всеки от тях работи сам за себе си. Ето едно

Facebook logo
Бъдете с нас и във