Банкеръ Daily

Общество и политика

Медицинският университет в Плевен откри академичната година със студенти от над 40 страни

Медицинският университет в Плевен днес откри новата академична година с над 3000 студенти, специализанти и докторанти от над 40 държави. Това съобщи пред БТА проф.Маргарита Александрова - заместник-ректор на висшето училище.

В словото си при откриването на учебната година проф. Александрова посочи, че университетът се утвърждава като национален и международен образователен и научно-изследователски център, пионер в развитието на телемедицината и роботизираната хирургия. Мисията на висшето училище има акцент - иновативните методи и мото: "Не за себе си, а за всички", изтъкна проф. Александрова.

Тя уточни, че тази година са приети 530 първокурсници. Те получиха подарък - свитък с "Химн на академичната общност". На тържеството първокурсниците положиха академична клетва, която ги направи съпричастни към ценностите и мисията на университета, към Етичния кодекс на медиците и академичните традиции. Те се заклеха да уважават преподавателите и състудентите си и достойнството на своите пациенти. С тържествен ритуал новоприетите получиха студентските си книжки.

Университетът започва академичната година с попълнени всички места в 14 специалности, 4 магистърски и 10 бакалавърски програми в професионалните направления медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве.

Академичната общност бе поздравена от областния управител Мирослав Петров, общинските власти, Регионалната здравноосигурителна каса, здравни заведения, представители на различни ведомства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във